Šnajdr podal trestní oznámení na podnikatele Horáčka. Viní ho ze zpronevěry

Události ČT: Šnajdr obvinil podnikatele Horáčka ze zpronevěry (zdroj: ČT24)

Vyšetřování možné korupce v pražských nemocnicích se rozrůstá. Do kauzy se vložil někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS), kterého podnikatel Tomáš Horáček označil za ústřední postavu manipulací se zakázkami. Šnajdr se brání a vyrazil do protiútoku – Horáčka obvinil ze zpronevěry několika milionů.

Tomáš Horáček v polovině ledna sdělil žalobci, že chce být spolupracujícím obviněným a mimo jiné vypovídal o údajných machinacích vlivné postavy českého zdravotnictví Marka Šnajdra. „Vše, co jsem vypověděl, se dá ověřit i z jiných zdrojů,“ tvrdí Horáček.

Policii například sdělil, že Šnajdr měl kromě zakázek ve Fakultní nemocnici Bulovka ovlivňovat za úplatky i smlouvy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). „Pochopil jsem, že pan Šnajdr si tyto prostředky nárokuje z pozice toho, že o úhradách, jejich výších a schvalování poskytovatelů zdravotní péče ze strany VZP rozhoduje on,“ uvedl Horáček.

Osobní spor

Marek Šnajdr teď poprvé k případu vystoupil na veřejnosti. „Rozhodl jsem se tyto prokazatelné lži a pomluvy řešit právní cestou,“ prohlásil.

Šnajdr nyní mluví o tom, že má s Horáčkem osobní spor, který začal ještě před jeho výpovědí na policii. „Pan Horáček se pokusil zcizit prostředky, které mu byly svěřeny pro jednu společnou investici, a tyto prostředky do dnešního dne nevrátil,“ tvrdí Šnajdr.

Na Horáčka už podal trestní oznámení kvůli zpronevěře. „Jeden z významných motivů, proč se chová, jak se chová, je skutečnost, že nebyla vyslyšena jeho prosba, aby tyto prostředky byly použity na složení kauce v době, kdy byl vazebně stíhán,“ je přesvědčen Šnajdr.

Tomáš Horáček
Zdroj: ČT24

Sám Horáček nedávno požádal o policejní ochranu. „Určité obavy mám,“ říká. Mimo jiné naznačil, že má obavu právě z lidí kolem Šnajdra. „Ty útoky už se překlápí do zcela absurdních historek typu násilných hrozeb a podobně,“ uvedl Šnajdrův advokát Lukáš Trojan.

Detektivové zvažují, že kauzu, která se týká i Nemocnice Na Františku, rozdělí a vyšetřování ukončí už na konci roku.