Část peněz ČEZu tekla do daňového ráje – firmu vlastnil Rittig

Praha – Reportéři ČT zmapovali další případ, kdy firma získává od polostátní firmy ČEZ zakázky, přitom její dceřiná společnost má sídlo v daňovém ráji a neví se, kam vlastně peníze plynou. Navíc ji minimálně v minulosti vlastnil kontroverzní lobbista Ivo Rittig. Podrobnosti zjišťovala Jana Neumannová.

Firma Datasys services pracuje pro ČEZ na řadě projektů, jedním z nich je třeba projekt inteligentních měřidel, která odečítají spotřebu elektřiny v domácnostech on-line. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž ale nechtěl upřesnit, jaký objem zakázek firma Datasys services dostává.

Reportérům ČT se podařilo získat účetní závěrku za rok 2010 – ta by sice měla být veřejně dostupná, jenže není. Stejně tak získali objem vystavených faktur: Jak tedy firma Datasys services v roce 2010 hospodařila? „Firma má v roce 2010 tržby necelých šest milionů a přitom přijala služby v hodnotě 1,5 milionu. To znamená, že ty služby byly přefakturovány zhruba se ziskem čtyři a půl milionu,“ uvedl auditor Lubomír Harna. Podle něj z účetní závěrky vyplývá, že firma nevykonává žádnou činnost – má pouze přijaté služby, které přefakturuje.

Společnost Datasys services je ze 75 % vlastněna českou společností Datasys: „Firma Datasys je subjekt, který už na IT trhu pár let působí, je to regulérně fungující firma, dělá skutečné projekty, není to žádná schránka. Drtinou většinu své aktivity dělá pro veřejnou správu. Pokud vím, za těch pět let, které působí na trhu veřejných zakázek, získali zakázky za cca 1,3 miliardy korun,“ uvedl odborník na veřejné zakázky Jiří Skuhrovec.  

Zajímavější však je, kdo vlastní zbylých 25 procent firmy Datasys services: Jde o rakouskou firmu Klymene a ta je ze sta procent vlastněna společností Certonia, která sídlí na Kypru – tedy v jednom z daňových rájů. Firmu Certonia vlastnil v roce 2008 Ivo Rittig, pak ji ale prodal společnosti se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Pak vlastnictví firmy putovalo na Kypr a poté zpět na Britské panenské ostrovy: „Těm říkáme offshore daňový ráj, Britské Panenské ostrovy se mohou používat pro to, aby skuteční vlastníci zakryli své vlastnictví,“ vysvětluje Petra Štěpánová, expertka na vyhledávání firemních vztahů.

Z firmy Datasys odtéká část peněz do daňového ráje (zdroj: ČT24)

Podle Ondráčky jde o kmotrovský systém

Kdo vlastní firmu Certonia dnes, se s jistotou neví. Leccos ale naznačuje, že vlastníkem zůstal Ivo Rittig. Podle šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky se prý vlastnictví firmy Certonia řešilo u soudu a nikdo nerozporoval tvrzení, že jde o Rittiga. „Tento systém bohužel přesně připomíná, jak u nás funguje tzv. kmotrovský systém. To znamená, že standardní firma, která realizuje svoji vlastní obchodní činnost a dělá ji úplně normálně, tak aby mohla získat veřejné zakázky a zapojit se do obchodu s veřejnými institucemi, velmi často musí připustit, že se na ni přisaje i nějaká pijavice z venku.“  

Ten, kdo se na firmu Datasys napojil, je právě zmiňovaná Datasys services. V roce 2010 například počítačová firma poslala své dceřiné společnosti pět milionů korun. Jaké platby mezi firmami proběhly v dalších letech, se zjistit oficiálně nedá, protože od té doby už nezveřejňují hospodářské výsledky ve finančních závěrkách. Tím však porušují zákon.   

Firma Datasys services má dceřinou firmu, jejíž penězovody končí v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. V minulosti za ní stál Ivo Rittig. Přesto firma dostala prověrku od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň důvěrné. „Při té prověrce je nutné se zeptat, za jakým účelem jsou na tu offshorovku propojeni, jaké toky finančních prostředků tam jdou, a z toho vydedukovat, jestli je to bezpečnostní riziko, nebo není. Pokud by se bývalo zjistilo, že docházelo k takovýmto únikům peněžních prostředků, podle mého soudu asi prověrka udělena být neměla,“ domnívá se bezpečnostní expert Andor Šándor.

Vydáno pod