Proti výsledku maturitního slohu se odvolalo přes dva tisíce žáků, více než minulý rok

Proti průběhu a výsledku slohových prací se odvolalo přes dva tisíce žáků. To je přibližně o pět set víc než minulý rok. ČT to řekl Marek Lehečka z organizace Cermat, která zkoušky připravuje. Sloh z češtiny letos nezvládlo téměř o dvě procenta žáků více než minulý rok. Proti výsledkům a průběhu didaktické části maturity a slohovým pracím tak dohromady přišlo ministerstvu školství a krajským úřadům 4656 odvolání.

„K dnešnímu dni evidujeme 2078 žádostí o přezkoumání průběhu a výsledku písemných prací z českého jazyka a literatury a 471 žádostí týkajících se písemných prací z cizích jazyků,“ informoval Marek Lehečka z vnějších vztahů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání.

Podle Lehečky v porovnání s maturanty, kteří zpochybňují výsledky didaktického testu, mají s odvoláním větší šanci na úspěch právě ti žáci, kteří se odvolávají ze slohu. Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se podle údajů ministerstva školství odvolalo 2107 žáků.

„U didaktických testů je ta struktura zkoušky odlišná, jsou tam jasně definované úlohy a část je vyhodnocována strojově, část hodnotitelem. Možnost chyby je mnohem menší než u těch písemných prací. To je totiž text, který hodnotí centrální hodnotitel podle jasně daných kritérií, ale hraje tam roli určitá subjektivita,“ vysvětluje Lehečka.

Počet úspěšných žadatelů o přezkum Cermat ještě nezná. „Krajské úřady a ministerstvo ještě vydávají finální rozhodnutí,“ doplnil Lehečka. Žadateli pošlou úřady písemné vyrozumění o úspěšnosti žádosti do 30 dnů od jejího obdržení.

Maturitní testy letos skládalo 62 549 žáků maturujících poprvé. Dalších 853 žáků zkoušku skládalo v odloženém termínu a 5783 jich maturovalo v opravném nebo náhradním termínu. Sloh z češtiny letos nezvládlo 5,3 procenta středoškoláků, kteří zkoušku dělali poprvé. Je to o 1,8 procentního bodu více než loni.