ČSSD i ANO podpoří mimořádnou schůzi sněmovny kvůli sociálním službám

Vládní ANO a ČSSD podpoří program mimořádné schůze sněmovny, která se má z popudu opozice konat ve středu odpoledne k financování sociálních služeb. Oznámili to předsedové poslaneckých klubů obou vládních stran Jaroslav Faltýnek a Jan Chvojka, který chce také mimořádnou schůzi vlády. Podle něj by mimořádná schůze nemusela být, kdyby ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chybějící dvě miliardy korun uvolnila.

„Podpoříme tento návrh programu (mimořádné schůze). Pokládáme za důležité se k němu vyjádřit,“ uvedl Chvojka. Vládní strany doposud s pomocí KSČM či SPD snahy opozice o mimořádná jednání dolní komory odmítaly.

„Chybí dvě miliardy, které slíbila poskytnout ministryně financí Alena Schillerová. Kdyby vyhověla, nemuseli jsme mít mimořádnou schůzi,“ dodal Chvojka. ČSSD chce podle něj kvůli tomu svolat také mimořádné jednání vlády. Doufá v podporu krajů, kterých se financování sociálních služeb týká.

ČSSD se tak připojila k pětici opozičních stran (KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN), které upozorňují, že letos chybí na sociální služby kolem dvou miliard korun a hrozí tak jejich kolaps. Mnoho poskytovatelů sociálních služeb dostalo letos nižší dotace než loni, ačkoli vláda rozhodla o zvýšení platů pracovníků v sociálních službách.

Ministryně financí Alena Schillerová ke kritice uvedla, že je to věc jednání. „Musíme se posadit k jednacímu stolu, a ne si to vzkazovat přes média,“ řekla novinářům.

Sociální služby dostaly o pět miliard méně

Podle opozice nesplnil kabinet slib z doby schvalování státního rozpočtu na letošek, že dvě miliardy korun najde. Pokud tyto peníze v červnu nebudou, hrozí, že poskytovatelé budou muset propouštět zaměstnance a zhorší se péče o klienty.

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Sněmovna jednala o situaci v sociálních službách už koncem března. Tehdy požádala vládu, aby o doplacení jednala. Sněmovní debatu o financování sociálních služeb tehdy prosadili lidovci, podle jejich poslance Víta Kaňkovského peníze stačí do září.