Vláda navýšila tarify v sociálních službách až poté, co poskytovatelé požádali o dotace. Chybí peníze

168 HODIN: Veřejnost se složila na Domov svaté Máří Magdalény, peníze ale chybí všude (zdroj: ČT24)

Azylový dům pro matky s nižšími mentálními schopnostmi a jejich děti v Jiřetíně pod Jedlovou se ocitl téměř bez peněz. Na Domov svaté Máří Magdalény se nakonec složila veřejnost. Potíž je ale systémová. Vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla o navýšení platů pro pracovníky v sociálních službách až poté, co poskytovatelé požádali o dotace. Mnohde proto chybí peníze. Pro 168 hodin natáčela Martina Houdková.

Dvacítka matek, které žijí v Domově svaté Máří Magdalény, by se o své děti jen sotva dokázala sama postarat. Azylový dům se začátkem roku ocitl úplně bez peněz. „Prostředky na letošní rok byly zkráceny zhruba o milion a půl,“ vyčíslila ředitelka Marcela Dvořáčková.

Po odvysílání reportáže pořadu 168 hodin z konce března začali u dveří domova zvonit lidé. Přiváželi jídlo, hračky, oblečení nebo drogistické zboží. A na účet domova začaly proudit peníze.

„Většinou jsou to částky drobné, to znamená 500 korun, 1000 korun, a za to my bychom chtěli poděkovat, protože to je něco neskutečného, já jsem to nikdy nezažila,“ poděkovala Dvořáčková.

Vláda navýšila tarify pozdě

Komplikovaná je ale situace mezi všemi poskytovateli v celé republice, nejen v Domově svaté Máří Magdaleny. Vláda Andreje Babiše (ANO) totiž rozhodla o plošném zvýšení platů pracovníků v sociálních službách, avšak učinila tak až v listopadu loňského roku, tedy poté, co poskytovatelé poslali na kraje žádosti o dotace na rok 2019. Mnohde proto chybí peníze.

Vládní nařízení zvedlo platové tarify v sociálních službách od ledna o sedm procent. V obnosu, který byl v rozpočtu na dotace, byla ale částka na pětiprocentní růst. Podle dřívějšího vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je na pokrytí dvouprocentního navýšení potřeba skoro 253 milionů.

„Intenzivně to téma řešíme. Požádala jsem pana premiéra o svolání jednání vlády a Asociace krajů. Kraje musí své požadavky řádně vyčíslit,“ uvedla ministryně Maláčová. Kraje zatím chybějící sumu na všechny sociální služby spočítaly na 2,1 miliardy korun. Ministryně už dříve ve sněmovně řekla, že jejímu úřadu suma vyšla na téměř miliardu.

Provozovatelé sociálních služeb o dotace každý rok žádají znovu. Nemají jistotu, zda finance dostanou a kolik jich bude. O nepříznivé situaci v sociálních službách jednala před dvěma týdny sněmovna. Požádala ministerstvo práce o doplacení.

Maláčová před nedávnem poslancům řekla, že její úřad žádal při sestavování rozpočtu na letošek pro kraje na sociální služby 16,5 miliardy. V sumě byly peníze na desetiprocentní růst výdělků, na dorovnání výpadku 800 milionů po skončení evropských dotací či na reformu psychiatrické péče. Do sociálních služeb má letos nakonec plynout necelých 16 miliard.