Okamurova slova o táboře v Letech vyvolala poprask u politiků

Praha - Prezident Miloš Zeman odmítl výrok poslance Tomia Okamury o koncentračním táboře v Letech. Předseda parlamentního hnutí Úsvit minulý týden prohlásil, že u Písku nebyl koncentrační, ale pracovní tábor pro lidi, kteří se práci vyhýbali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ale podotkl, že těžko mohlo jít o pracovní tábor, když jeho vězni končili v Osvětimi. Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier považuje výroky za dostatečný důvod k Okamurově okamžité rezignaci na všechny politické funkce, místopředseda TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek je označil za hanebnost. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) používá Okamura jazyk protektorátní propagandy z před roku 1945. Samotného předsedu Úsvitu politické reakce zaskočily.

„Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež. Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli,“ citoval nedávno Okamurova slova server Parlamentní listy.

V táboře nedaleko Písku v letech 1942 a 1943 zahynulo nejméně 326 lidí. Okamura má za to, že tady lidé umírali „v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života“.

Dienstbier: Za taková slova by měl z politiky odejít

„Já si myslím, že by se měl přinejmenším omluvit. Já si dokonce myslím, že to je na odchod z politiky, že ideální reakce by byla rezignovat na všechny politické funkce,“ reagoval na výroky předsedy Úsvitu ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Dienstbier. Že by ale Okamura skončil, prý neočekává.

Premiér Bohuslav Sobotka: "Já si myslím, že ty výroky pana Okamury jsou velmi nešťastné. On používá jazyk protektorátní propagandy z před roku 1945 a popírá historické skutečnosti… Byly na území tehdejšího protektorátu koncentrační tábory, které nebyly pracovními tábory, ale v zásadě měly sloužit k vyhlazení Romů, kteří tam byli svezeni z celého území tehdejšího protektorátu a velká část těchto lidí nakonec skončila ve vyhlazovacích táborech v Polsku, zejména v Osvětimi."

Dienstbier podotkl, že on sám má problém s takovým člověkem, který používá v podstatě nacistickou rétoriku, sedět za jedním stolem. Kriticky se k Okamurovým slovům staví vedle prezidenta i další politici.

„Zpochybňovat, relativizovat jakoukoliv genocidu je hanebnost na úrovni zločinu a je to nesmírně nebezpečné pro demokracii, je potřeba to rozhodně odmítnout,“ nechal se slyšet Kalousek. „Pan Okamura oslovuje své posluchače, ti ho volili, což je smutný fakt české politiky,“ dodal.

Okamuru slova politiků překvapila

Okamura, kterého prý reakce ostatních politiků překvapila, zareagoval vydáním stanoviska, v němž tvrdí, že ani na vteřinu nezpochybnil bezpráví, které se v Letech za druhé světové války odehrávalo. Svými prvními slovy se prý nesnažil zpochybnit zločiny spáchané na těch, kdo byli z Let odvezeni do koncentračních táborů. „Odmítám a vždy budu odmítat jakékoli bezpráví na jakékoli skupině obyvatel. Romové, kteří tu byli shromážděni, byli následně z velké části zavražděni v koncentračních táborech. Romský holokaust je strašný a tábor v Letech byl zločinný,“ prohlásil pro ČT.

  • Historická fakta hovoří o tom, že tábor Lety na Písecku otevřela nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Historik Jaroslav Šebek: Politici by měli víc studovat dějiny (zdroj: ČT24)