Bývalý náměstek Závodský poslal ministerstvo financí do exekuce. Dlužilo mu odchodné

Bývalý náměstek ministryně financí Ondřej Závodský podal návrh na exekuci proti ministerstvu kvůli nevyplacení odchodného 654 000 korun. Částku měl dostat nejpozději v únoru. Ministerstvo financí uvedlo, že v pondělí peníze Závodskému odeslalo.

Někdejší náměstek Závodský předal exekutorovi vymáhání šestinásobku svého platu. Podle pravomocného rozhodnutí mu ho mělo nejpozději v únoru vyplatit ministerstvo, které samo toto rozhodnutí vydalo. 

„Já jsem se tím krokem nesnažil upozornit na to, že mně stát dluží příslušnou částku. Ale snažím se upozornit na to, že stát už ani neví, jaké závazky vlastně má,“ prohlásil Závodský, který věc předal exekutorovi v pátek 29. března.

Ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že dlužnou částku někdejšímu náměstkovi vzápětí odeslalo. „Odbytné nebylo z důvodu administrativního pochybení vyplaceno v řádném výplatním termínu (10. března), z tohoto důvodu byla náprava sjednána ihned první pracovní den následujícího měsíce (1. dubna),“ uvedl resort.

Závodský ale tvrdí, že peníze měl dostat dříve, než tvrdí ministerstvo - už v únoru. „Zcela záměrně jsme nevymáhal penále, úrok z prodlení nebo vlastní náklady s tím spojené. Aby nevznikl dojem, že chci uškodit daňovým poplatníků,“ dodal.

Závodský se proti svému odvolání brání žalobou

Závodský byl odvolán z pozice náměstka na konci roku 2017, poté mu byl na podzim 2018 ukončen i služební poměr. Na ministerstvu pracoval za působení tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Po nástupu prvního Babišova kabinetu, který nezískal důvěru a vládl v demisi, ale o funkci náměstka přišel, odvolala ho ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Závodský se kvůli tomu obrátil až na náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého, který jeho odvolání schválil. Tím Závodskému připadlo odchodné. 

Exnáměstek nicméně proti rozhodnutí Postráneckého podal správní žalobu, kterou soud zatím neprojednal. K této žalobě se ministerstvo odmítlo blíže vyjádřit. „Tento spor je ze strany žalobce veden s náměstkem ministra vnitra pro státní službu, ministerstvu financí tedy nepřísluší se k němu v tuto chvíli nijak vyjadřovat. Domníváme se, že naše právní pozice je pevná,“ vzkázalo ministerstvo.

Tomu, aby každý nový kabinet prováděl na ministerstvech personální změny, měl zabránit služební zákon, který prosadila předchozí vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Nicméně noví ministři Babišovy první vlády odvolali několik odborných náměstků a využili k tomu tzv. systemizaci, čili úpravu pracovních míst spadajících právě pod zákon o státní službě, která má normě i poměrům v úřadě zajistit flexibilitu. Vedle Závodského se proti odvolání soudně ohradil také bývalý náměstek ministerstva práce Petr Hejduk.