I na studnu je třeba platné razítko. Povolení k odběru vody je časově omezené

Události: Povolení k odběru podzemní vody jsou časově omezená (zdroj: ČT24)

Lidé by si měli kontrolovat, zda mají všechny úřední formality spojené s jejich studnami v pořádku. Ač to mnozí nevědí, povolení k odběru podzemní vody jsou časově mezená a je třeba hlídat, zda jejich platnost nevypršela – jinak hrozí postihy. Třeba provozovatele hřiště Park Golf v Hradci Králové stála nepozornost 150 tisíc korun.

Golf se neobejde bez špičkového trávníku. A ten je hodně žíznivý. Na hřišti v hradecké Roudničce se ale ve shonu kolem příprav nové sezony zapomněli podívat, zda mají povolení k odběru podzemní vody platná. A překvapili je kontroloři.

„U jedné studny měl povolení neplatné, u druhé studny povolení platné, nicméně odebral řádově 6300 metrů krychlových. Povoleno měl 300,“ popsal prohřešek ředitel královéhradeckého oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Lukáš Trávníček.

Provozovatel golfového hřiště Pavel Hloušek se neodvolal a pokutu 149 tisíc korun zaplatil. „Bohužel jsme netušili, že povolení na čerpání vody je časově omezené, a z toho vznikly tyhle drobné problémy,“ vysvětlil hlavní greenkeeper golfového hřiště Michal Smotlacha.

Povolení si musí hlídat majitel

Povolení k odběru podzemní vody předchází kolaudaci každé studny. Není třeba pro studny vybudované před rokem 1955, pokud je voda používaná pro vlastní potřebu majitele. Pro novější studny je však podmínkou. Je časově omezené, o délce povolení rozhoduje vodoprávní úřad.

„Je to vždy věcí majitele studny, aby si hlídal, jestli mu už povolení nevypršelo. A pokud by chtěl změnit nějaké podmínky, bude se muset vydávat nové povolení k odběru,“ sdělil mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Vodoprávní úřad také stanoví horní hranici odběru. U rodinného domku to bývá kolem 300 kubíků ročně. Při odběru nad 500 kubíků měsíčně musí mít studna vodoměr. Pravidla pro používání studní se liší podle jejich typu a účelu, k němuž je voda určená.

Přesný počet studní v České republice není známý. Před 30 lety jich bylo kolem milionu. Předloni bylo hlavně na venkově v provozu 319 veřejných studní s pitnou vodou a 2300 komerčních, které zásobují například hotely.

Každý rok studny přibývají a voda je stále vzácnější. I proto se pravidla pro nakládání s ní mají legislativně zpřísnit.