Sucho vyprazdňuje studny. V Mnichovicích u Prahy jsou závislí na vodě z cisterny

Události: Mnichovice u Prahy už jsou bez vody (zdroj: ČT24)

Přestože na některých místech v posledních dnech vydatně pršelo, suché půdě to příliš nepomohlo a ani se nestačily zaplnit studně. Třeba v Mnichovicích u Prahy jsou lidé pořád závislí na dovozu vody. Tamní hlubinný vrt totiž vysychá a lidé navíc podle všeho nedodržují zákaz zalévání zahrad.

Do Mnichovic přijíždí jedna cisterna za druhou. Aby Mnichovickým nevyschly kohoutky, musí se voda do tamního vodojemu dovážet. Denně je to osmdesát kubíků.

I s dovozem vody je ale problém. Tři z pěti firem už mnichovickou zakázku odmítly. „Říkají mi, že za patnáct let, co tu práci dělají, tak ještě nezažili takové sucho a takový zájem o jejich služby,“ tvrdí starostka Mnichovic Petra Pecková (nestr.).

V pondělí večer přestala v obci téct voda úplně. Podle Zdeňka Kefurta, který vede místní hospodu, jeho sousedé vodou i přes zákaz plýtvají.

„Zrovna včera tady byli dělníci na obědě a zmiňovali, že to ještě stihli napustit, že zrovna dělají bazény,“ stěžuje si Kefurt. Přemýšlí proto, jestli hospodu bez vody nebude muset časem zavřít. „Jestli to takhle bude pokračovat, když máme květen,“ dodává.

Další obyvatelka Mnichovic, Vlasta Rubišová, vodou šetří a dešťovou třeba na zalévání zahrady svádí z okapu do sudu. Má sice i vlastní studnu, ta je ale téměř prázdná. Zásoby dešťové vody ale rychle ubývají. I proto letos vysadila málo zeleniny.

Bazény v Mnichovicích
Zdroj: ČT24/Google Earth

Menší část obce už je připojená na Želivku. A právě odtud zbytek Mnichovic dováženou vodu teď dostává. Ne ale každý a zajistit vodu pro ty ostatní ze zapůjčené cisterny stojí radnici patnáct tisíc korun denně. Proto si teď chtějí v obci pořídit cisternu vlastní, než se podaří na vodní nádrž připojit všechny.