Počet strojvedoucích loni stoupal, přesto jich schází tři stovky

Počet strojvedoucích na železnici v Česku se loni zvýšil o čtyři procenta na 9565. Přesto jich dopravcům schází zhruba tři sta. Problémem je také vysoký věk, více než desetina strojvůdců je starších 65 let, a kdykoliv tak mohou odejít do důchodu. Průměrná mzda strojvůdců u velkých dopravců loni vzrostla o osm procent na přibližně 40 tisíc korun. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Drážního úřadu Jiří Kolář.

Stovky strojvedoucích shánějí všichni dopravci, ať už jde o osobní nebo nákladní dopravu. „Již dlouho upozorňujeme na to, že dopravci by měli zintenzivnit spolupráci se školami, snažit se zatraktivnit povolání,“ uvedl předseda Drážního úřadu.

V důchodovém věku nad 65 let je podle něj aktuálně 1034 strojvůdců, tedy 10,8 procenta. Téměř stejný počet je naopak mladších než 30 let. Průměrný věk u této profese je 48,6 roku, jen nepatrně vyšší než v roce 2017. Více než 70 let je podle Koláře 55 strojvůdcům.

Počet dopravců se loni zvýšil o jednoho na 105, z toho 88 bylo českých a 17 zahraničních. Před šesti lety jich bylo celkem 85.

Loni o licenci strojvedoucího požádalo 661 lidí, zhruba o 200 méně než před rokem. Z toho 471 lidí uspělo. Úspěšnost uchazečů dosahující 71 procent byla nejvyšší za posledních šest let. V roce 2013 to bylo jenom 47 procent. „K tomu přispěla vyhláška ministerstva dopravy z roku 2016, která rozumně stanovila maximální počet pokusů na tři. Do té doby jsme měli uchazeče, kteří to zkoušeli i více než desetkrát,“ doplnil Kolář.

Průměrná mzda u velkých dopravců je podle Drážního úřadu zhruba 40 tisíc korun, meziročně o osm procent více. Oproti celostátnímu průměru byla přibližně o čtvrtinu vyšší. Mezi strojvedoucími je 51 žen. Nejmladší strojvůdkyni je 21 let, nejstarší 59 let.

Podmínky pro získání licence strojvůdce jsou věk minimálně dvacet let, alespoň střední vzdělání, spolehlivost, fyzické a duševní zdraví, absolvování školení u akreditovaného zařízení a úspěšná ústní a písemná zkouška. V současnosti funguje 16 akreditovaných školicích středisek.