Policie stíhá všech deset obviněných v krkonošské kauze na svobodě

Krajská policie v Hradci Králové stíhá deset obviněných v krkonošské kauze údajného dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Ve vazbě nikdo z nich neskončil. V případě prokázání viny hrozí obviněným několikaleté tresty vězení, oznámil mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

Kriminalisté ve čtvrtek pokračují s výslechy. „Návrh na vzetí do vazby jsme prozatím ani v jednom případě nepodali,“ uvedl v poledne Čížkovský. K dalším podrobnostem se nevyjádřil.

V kauze je obviněno devět fyzických a jedna právnická osoba. Šest z nich zastává nebo zastávalo vedoucí funkce na radnici v Peci pod Sněžkou a ve Správě Krkonošského národního parku (KRNAP). Podle policie má deset obviněných na trestné činnosti různý podíl.

„Obviněným hrozí několikaleté tresty vězení. Jelikož hovoříme o zvlášť nebezpečném zločinu, může to být i deset let odnětí svobody. Ke konkrétní výši trestu u jednotlivých osob se nyní nelze vyjádřit. Během vyšetřování se může ještě právní kvalifikace změnit,“ řekl Čížkovský.

Obvinění se týká zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Podle policie se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí. Podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy KRNAP.

Starosta Pece i bývalý šéf KRNAP mezi obviněnými

Ve středu policie postupně předvedla k výslechu tři zadržené obviněné, jedním z nich byl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, druhým bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka, který odstoupil na vlastní žádost ke konci roku 2017. Třetím byla vedoucí stavebního úřadu v Peci pod Sněžkou Alena Adamcová.

Pec a Správa KRNAP byly místy, kde policie v říjnu v souvislosti s případem zasahovala. Policie si od správy parku vyžádala dokumenty, u starosty Tomáška provedla domovní prohlídku. Další materiály zajistila na radnici i jinde. Jména obviněných předvedených k výslechu ve středu policie nepotvrdila.

Policie také dosud neřekla nic bližšího k tomu, jakých konkrétních projektů se kauza týká. V posledních letech prochází horské středisko Pec pod Sněžkou výraznými změnami, hodně se staví a v plánu měla radnice několik dalších projektů. Podle informací ČTK by mohlo jít například o loni dokončenou Herní krajinu Pecka za 45 milionů korun na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa.