Policie obvinila deset osob z hospodářských zločinů na radnici Pece pod Sněžkou a správě KRNAP

Krajská policie v Hradci Králové obvinila deset osob v případu závažné hospodářské kriminality na Trutnovsku. Mezi obviněnými je také starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka.

Obvinění devíti fyzických a jedné právnické osoby se týká zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Klademe jim za vinu, že se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí. Zmíněné podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy Krkonošského národního parku,“ uvedl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.

Policie předvedla k výslechu tři obviněné, jedním z nich byl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a druhým bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Podle České televize je třetí zadrženou osobou vedoucí stavebního úřadu v Peci pod Sněžkou Alena Adamcová. Pec pod Sněžkou a Správa KRNAP byly místy, kde policie v říjnu zasahovala v souvislosti s případem. Policie si na správě parku vyžádala dokumenty, u starosty Tomáška provedla domovní prohlídku. Další materiály zajistila na radnici.

Pokračování loňské razie

Čížkovský uvedl jen to, že tři z obviněných policie zadržela a předvedla k výslechu. Šest obviněných zastává nebo zastávalo vedoucí funkce na radnici v Peci a ve Správě KRNAP. „Zahájení trestního stíhání předcházelo důkladné prověřování, které probíhalo od roku 2017,“ uzavřel mluvčí s tím, že nic dalšího k případu nelze sdělit.

Hřebačka skončil ve vedení KRNAP ke konci roku 2017 po deseti letech z vlastní vůle. Nahradil ho Robin Böhnisch. Mluvčí parku Radek Drahný odmítl cokoli k případu říci.

Probíhá vyšetřování, do doby ukončení vyšetřování se k tomu nebudeme vyjadřovat.
Radek Drahný
mluvčí KRNAPu

Policie loni v říjnu zasahovala na několika místech na Trutnovsku včetně Pece. Podle tehdejších informací kriminalisté vyšetřovali pozadí několika projektů, například Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa či parkovacího domu.