Soud pravomocně osvobodil porodní asistentku Königsmarkovou

Praha - Městský soud v Praze definitivně zprostil obžaloby porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou. Podle obžaloby se měla při vedení domácího porodu dopustit chyb, kvůli kterým později dítě zemřelo. Königsmarková, která je zároveň prezidentkou Unie porodních asistentek, původně dostala dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Navíc měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Verdikt však kvůli pochybnostem o vině loni v srpnu zrušil Ústavní soud a nařídil, aby byla kauza znovu projednána. Městský soud dnes naznačil, že tragédie nebyla trestným činem. Také se řídil právní zásadou, že při pochybnostech se rozhoduje ve prospěch obžalovaného.

Podle zrušeného verdiktu Königsmarková neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Dostatečně se prý neinformovala o předchozích porodech rodičky, sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena měla, a neposlala ji do nemocnice. Když se dítě začalo dusit, tak prý porodní asistentka neprovedla dostatečnou resuscitaci, v důsledku čehož novorozenec zemřel. 

Jenže Königsmarková při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala. Ústavní soud pak konstatoval, že justice sice tuto kauzu řešila podrobně, ale přesto se nevypořádala se všemi specifiky případu. Nález naznačil, že obvodní soud měl ke znaleckému posudku, který obhajoba označila za zaujatý a nejednoznačný, buď obstarat další důkazy, a rozptýlit tak pochybnosti, nebo rozhodnout ve prospěch asistentky. 

Obvodní soud pro Prahu 3 letos v lednu Königsmarkovou obžaloby zprostil a dnes to potvrdil také odvolací soud. „“Je mi líto, co se přihodilo. Nic jsem ale nezanedbala," uvedla dnes před soudem Königsmarková.

Ivana Königsmarková:

"Jsem strašně unavená a jsem ráda, že to skončilo. Nevím, jestli bych to ještě dál vydržela
snášet, protože to bylo velmi vyčerpávající."

K soudu ji dnes přišlo podpořit asi 30 lidí - převážně šlo o ženy s malými dětmi. U soudu byl také místopředseda České neonatologické společnosti a primář novorozeneckého oddělení nemocnice Na Bulovce Martin Čihař a primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Motol Miloš Černý. Podle jejich názoru s verdiktem soudu nelze polemizovat a musí se respektovat: „Nicméně z jednání soudu vyplývá, že postup paní asistentky Königsmarkové byl po odborné stránce zcela nesprávný.“

Königsmarková definitivně očistila své jméno (zdroj: ČT24)