Zahradit autem cestu ujíždějícímu motorkáři nebyl trestný čin, potvrdil soud

UDÁLOSTI: Zastavení ujíždějícího motorkáře služebním autem nebyl trestný čin (zdroj: ČT24)

Policista Šimon Vaic, který čelil obžalobě za to, že v červenci 2017 zahradil ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem, nespáchal trestný čin. Zprošťující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8 z loňského října potvrdil odvolací pražský městský soud. Verdikt je pravomocný.

Obžaloba policistu Vaice vinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což by mu hrozilo až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. Motocyklista, který před policií ujížděl a navíc měl zákaz řízení, při srážce utrpěl vážná zranění. 

Předseda odvolacího senátu Luboš Vlasák označil postup Generální inspekce bezpečnostních sborů a státního zastupitelství za alibistický. Podle něj například zvolily právní kvalifikaci, která neodpovídá popisu skutku, ale je typická spíše pro dopravní nehody. „Rozhodně odmítáme, že by to byla dopravní nehoda, ta není nikdy vyvolána úmyslně,“ uvedl.

Vlasák také připomněl, že Vaic byl v autě na pozici podřízeného. Jeho kolega přitom proti zákroku neprotestoval, z důkazů navíc vyplývá, že na to měl dostatek prostoru. „S tím zákrokem se ztotožnil, ale žalován nebyl,“ podotkl soudce. 

Policista zatarasil motorkáři cestu v tunelu (záběry ze 16. 7. 2017) (zdroj: ČT24)

Podivil se také nad tím, že motorkář byl obžalován pouze z maření výkonu úředního rozhodnutí. S alkoholem v krvi ujížděl ulicemi Prahy rychlostí okolo 145 kilometrů za hodinu a ohrožoval ostatní řidiče. „To byla bezohledná jízda,“ řekl soudce, podle kterého by bylo odpovídající muže obžalovat z obecného ohrožení. 

„Co ten policista měl dělat? Čekat, až se pan poškozený unaví, dojde mu benzin? To je pro odvolací soud naprosto nepředstavitelné,“ doplnil soudce. V autě prý Vaic neměl šanci motorkáře dojet. 

Zákrok byl oprávněný, řekl soudce

Vlasák nicméně po vyhlášení rozsudku řekl novinářům, že chápe logiku, proč státní zástupce obžalobu podal. „Tyto případy nejsou příliš řešeny, judikatura v tomto je poměrně chudá a tady šlo opravdu pouze o právní posouzení oprávněnosti zákroku toho policisty,“ vysvětlil.

„Jsme přesvědčeni o tom, že zákrok byl oprávněný, zatímco inspekce spolu se státním zástupcem dospěli k opačnému závěru, a proto byla podána obžaloba. Ale o tom, zda byl, či nebyl spáchán trestný čin, naštěstí v tomto státě vždy rozhoduje nezávislý soud,“ doplnil.

Policista Šimon Vaic (vpravo) v doprovodu právního zástupce
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Státní zástupce řekl, že zváží zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu. „I vzhledem k tomu, jak nastínil odvolací soud, že v soudní praxi není tato právní otázka běžně řešena,“ vysvětlil. K odůvodnění rozsudku se vyjádřit nechtěl.

Policistu zprostil viny loni v říjnu Obvodní soud pro Prahu 8. Státní zástupce se však odvolal a případ musel řešit Městský soud v Praze, který nyní osvobozující rozsudek potvrdil.

Motorkář narazil do auta ve 130 km/h

Policista Šimon Vaic 16. července 2017 v Těšnovském tunelu v Praze podle obžaloby zastavil ujíždějícího motorkáře tak, že mu z protisměru, odkud ho řidič nemohl vidět, vjel do cesty služebním autem. Podle žalobce tím ale nevytvořil zátaras, nýbrž náhlou překážku, na kterou řidič motocyklu neměl šanci zareagovat, i když začal brzdit.

Do auta narazil v rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Dva policisté v autě byli zraněni lehce. Policisté motocyklistu podezírali z toho, že má zákaz řízení, který skutečně měl. Nereagoval také na výzvy k zastavení. 

Policisté na místě nehody podle dřívějšího vyjádření policejního mluvčího nenašli ani známku po brzdné stopě motocyklu. Inspekce ale vycházela ze znaleckého posudku, podle kterého řidič nemohl policejní auto do poslední chvíle vidět, protože vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu. Motorkář tak srážce podle posudku nemohl zabránit.

„Bylo porušeno omezení zákona o policii, aby osobě, proti níž je použito donucovacího prostředku, nezpůsobil újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání,“ uvedl už dříve mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Martin Strouhal. Nařčení, že policistu účelově kriminalizovali, inspekce odmítla.

Vaicovi v minulosti vyjádřili podporu vedení Policie ČR, tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na nynější jednání, stejně jako dříve u obvodního soudu, přišli Vaice podpořit známí a kolegové. Loni na podzim policisté před soudní budovu svolali shromáždění na Vaicovu podporu, to následně kritizoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.