V Dole ČSM stále hoří. Záchranáři bojují s vysokými teplotami a prachem, pro těla obětí zatím nemohou

V Dole ČSM, kde ve čtvrtek zahynulo třináct lidí, stále hoří. Aby bylo možné požár uhasit, musí bánští záchranáři zasaženou oblast izolovat, práci jim však komplikuje vysoká teplota a prach. Teprve po uhašení budou moci sestoupit pro těla obětí exploze metanu.

Tříkilometrový úsek štol, kde ve čtvrtek vybuchl metan, má izolovat čveřice hrází. Ty by měly zamezit přístupu vzduchu, aby požár již nemohl být živen. Zatím jsou hotové dvě, oznámil po sobotním jednání krizového štábu mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Teprve až budou hráze všechny a oheň se podaří uhasit, bude možné vynést těla dvanácti obětí důlního neštěstí.

V místech, kde k výbuchu došlo, zatím dosahuje teplota 200 stupňů Celsia. I záchranáři se při stavbě hrází potýkají s vysokými teplotami a také prachem. Pracují ve třech směnách, které se střídají po čtyřech hodinách. V podzemí se pohybuje téměř 200 lidí, českým záchranářům pomáhají i pracovníci polské báňské záchranné služby. „Předpokládáme, že práce potrvají do
neděle,“ uvedl mluvčí Čelechovský.

Po dokončení hrází počkají záchranáři osm hodin, poté ověří, zda již přestalo hořet. „Začneme odebírat vzorky v uzavřených částech. Na základě vyhodnocení požádáme o povolení Český báňský úřad, abychom mohli do požářiště fyzicky vstoupit,“ upřesnil Čelechovský. Bude-li to bezpečné, začnou pak záchranáři místo katastrofy prohledávat.

Ze třinácti obětí mohli zatím záchranáři vynést pouze jednu. Pro dalších dvanáct se budou moci vypravit až po uhašení požáru. „U čtyř víme, kde se nacházejí. Dalších osm budeme muset najít,“ poznamenal mluvčí těžební firmy. ČTK uvedla, že byli tito horníci přímo v epicentru výbuchu.

Kromě záchranářů zamíří na osudné místo po likvidaci požáru i vyšetřovatelé. Ve vyšetřovací komisi jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska.

Po explozi metanu zahynulo ve čtvrtek třináct lidí a dalších deset utrpělo zranění. Dva z nich zůstávají v nemocnici. Jeden je v kritickém stavu, stav druhého vážně zraněného je podle mluvčí ostravské fakultní nemocnice stabilizovaný.

Důl ČSM je po výbuchu uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit a oheň uhasit. Na památku třinácti obětí neštěstí se v sobotu v poledne v celém Česku rozezněly na 140 vteřin sirény. Truchlí i Polsko, odkud bylo dvanáct obětí. Na neděli vyhlásilo státní smutek.

Společnost OKD pak oznámila, že po svátcích začne rodinám obětí vyplácet odškodnění. S odškodněním pomůže i firmě, která zprostředkovala zaměstnání polských horníků.