Kvůli otravě kebabem musí majitel hradeckého bistra zaplatit čtvrt milionu korun

Majitel bistra v Hradci Králové, ve kterém se začátkem června přiotrávily kebabem desítky lidí, musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun. Rozhodnutí krajské hygienické stanice je pravomocné. Provozovatel Vladimir Angelkovik už bistro zavřel a na místě nyní funguje podnik jiného majitele.

„Provozovatel bistra od nás dostal pokutu ve výši 250 tisíc korun,“ řekla ČT mluvčí hygienické stanice Veronika Krejčí. Před tím, než na místě začalo fungovat nové bistro, bylo nutné udělat kontrolní stěry. „Vše ale bylo negativní, takže z hygienického hlediska je už provozovna v pořádku,“ dodala mluvčí.

Otravou se zabývali i policisté, vyšetřování ale v říjnu odložili. Ke kontaminaci masa sice prokazatelně došlo až v provozovně bistra, nepodařilo se ale najít konkrétního viníka.

„Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci,“ sdělila tehdy mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Bez dostatečné tepelné úpravy jídla může stafylokok produkovat toxin

Bistro provozovatel uzavřel v úterý 5. června poté, co přibývalo přiotrávených. Po požití tortilly s kuřecím kebabem onemocnělo celkem 81 lidí, 57 z nich skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Otravu z jídla, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu, prokázaly laboratorní rozbory.

Zlatý stafylokok je bakterie, která lidem může způsobit řadu zdravotních komplikací. Jeho projevy můžou být různé, a to podle toho, jakou část těla napadne. Může se jednat o rýmu, horečku, bolesti v krku, mdloby nebo střevní problémy. Zlatý stafylokok bývá také původcem potravinových otrav. Pokud jídlo není dostatečně tepelně upravené, může v něm stafylokok produkovat toxin, který způsobuje otravu. Ta se projevuje silnými průjmy a křečemi v břiše.