Sobotka: Slovenské volby potvrdily sílu tamní demokracie

Bratislava - Slovensko má za sebou ostrý, ale regulérní volební zápas, který potvrdil sílu tamní demokracie. Tak komentoval výsledky slovenských prezidentských voleb, v nichž zvítězil podnikatel Andrej Kiska, český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezident Miloš Zeman uvedl, že výsledek voleb plně respektuje a Kiskovi pošle blahopřání.

„Gratuluji panu Andreji Kiskovi ke zvolení prezidentem Slovenské republiky. Pevně věřím, že pan Kiska ve své ústavní funkci napomůže dalšímu pokračování a rozvoji současných vynikajících česko-slovenských vztahů,“ uvedl v prohlášení Bohuslav Sobotka. „Nám velmi blízké Slovensko má za sebou intenzivní, ostrý, ale nepochybně regulérní volební zápas, který potvrdil sílu a kvalitu slovenské demokracie.“

Vítězstvím Kisky prý Sobotka nebyl příliš překvapen vzhledem k předchozím výsledkům slovenských prezidentských voleb. Podobný trend se podle něj projevil i v české přímé volbě prezidenta, když zvítězil kandidát mimoparlamentní strany. „Já se domnívám, že podobně jako Miloš Zeman sbíral určitou část protestních hlasů, tak i pan Kiska na Slovensku získal velkou část hlasů nespokojených voličů,“ uvažuje premiér.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) přiznal, že pro sociální demokraty byl vždy partnerem hlavně Fico. „Je to volba, která je možná určitou změnou na slovenské politické scéně. Věřím ale, že nebude mít nějaký zásadní vliv na velmi dobrou úroveň vztahů, které máme s naším nejbližším sousedem,“ konstatoval ministr.

Podle Zaorálka je možné, že voliči nepochopili, proč Fico kandiduje na prezidenta. „To, co nevím, a to, co opravdu nedokážu posoudit, je, do jaké míry se tam mohlo projevit to, že by někteří slovenští voliči nechtěli pustit pana Fica z funkce premiéra.“

Prezident Miloš Zeman plně respektuje výsledek slovenských prezidentských voleb. Nově zvolenému prezidentu Slovenska Andreji Kiskovi zašle blahopřání. V kampani Zeman podpořil Kiskova soupeře Roberta Fica. „Pan prezident plně respektuje výsledek svobodné volby slovenských občanů. Nově zvolenému prezidentovi Slovenské republiky bude pan prezident adresovat blahopřání,“ uvedl mluvčí české hlavy státu Jiří Ovčáček.

Z Hradu se zároveň ozývají varovné hlasy, že o Kiskovi mnoho nevíme. „Nevíme, jaká bude jeho priorita, nevíme, jak bude vystupovat směrem ke staronovému slovenskému premiérovi,“ uvedl Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta.

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) sdělil, že ho výsledek hlasování nepřekvapil, již první kolo voleb podle něj ukázalo, že Kiska zvítězí. Zda má slovenský podnikatel a filantrop předpoklady k tomu, aby byl dobrým prezidentem, Babiš hodnotit nechtěl, Kisku prý nezná. Vítězství Kisky nepřekvapilo ani vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který vidí velké paralely mezi Českem a Slovenskem.

Blahopřání nové slovenské hlavě státu zaslali také čeští komunisté. „Dovoluji si popřát Andreji Kiskovi vše nejlepší ke zvolení slovenským prezidentem a doufám, že budou nadále pokračovat nadstandardně dobré vztahy České a Slovenské republiky,“ uvedl v krátkém prohlášení jejich předseda Vojtěch Filip.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil výsledek voleb za pozoruhodný. Volební účast, těsně nad 50 procent, byla podle něj nízká. „Lidé si už v našich krajích necení svobody a necení, že mají možnost volit,“ prohlásil. Hlasování prý také ukázalo, že lidé mají rádi vyváženost a nechtějí soustředit moc v jedné straně.

Podobně se vyjádřil i místopředseda strany Miroslav Kalousek. „Na druhou stranu politika je také řemeslo a zvolit prvním politikem v zemi osobnost bez politických zkušeností může vždycky představovat riziko,“ dodal Kalousek.

„Slovenské prezidentské volby ukázaly snahu voličů vyvážit dominantní postavení premiéra Fica na slovenské politické scéně a oslabit moc levice. Andrej Kiska představuje pro slovenské voliče naději na změnu,“ je zase přesvědčen šéf ODS Petr Fiala.

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura pak uvedl, že jde o „krásnou ukázku přímé demokracie, kdy je vidět, že slušný člověk má šanci být zvolen nehledě na to, zda-li za ním stojí velká strana“.

Kiskovi popřál také dosluhující slovenský prezident Ivan Gašparovič: „Blahopřeji panu Andreji Kiskovi k zvolení prezidentem Slovenské republiky (…) Doufám, že nová hlava státu bude svou funkci vykonávat s pocitem odpovědnosti za klidnou budoucnost Slovenska a jeho občanů a že přispěje k zachování kontinuity v zahraniční politice státu.“

Nově zvolené hlavě státu gratulovali mimo jiné také unijní prezident Herman Van Rompuy. Van Rompuy v dopise, který zveřejnil jeho tiskový odbor, ocenil také Gašparovičovu desetiletou práci v prezidentském úřadu. Kiska se oficiálně stane prezidentem v polovině června, kdy Gašparovičovi skončí druhé pětileté funkční období.

REAKCE ANALYTIKŮ ČTĚTE ZDE.

Andrej Kiska, který v prvním kole hlasování za Robertem Ficem těsně zaostal, druhé kolo volby jasně ovládl. Po mnohdy vypjaté volební kampani, během níž musel ze strany slovenského premiéra čelit řadě výpadů, získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů oproti Ficovým 40,61 procenta. Fico porážku uznal a soupeři gratuloval.