Poslanci Pirátů, SPD a KDU-ČSL podávají ústavní stížnost. Pozdější datum výplaty důchodů je diskriminace, míní

Události: 41 poslanců podalo stížnost kvůli valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)

Čtyřicet jedna poslanců z řad Pirátů, SPD a KDU-ČSL podepsalo ústavní stížnost. Někteří senioři podle nich pozdějším dnem výplaty důchodu přichází o část jeho valorizace. Materiál předali zákonodárci právníkovi, který ho doručí Ústavnímu soudu. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce výtky poslanců prostudovat, resort financí je odmítá.

Blanka Zítková je kvůli roztroušené skleróze na vozíku. Roky pobírá invalidní důchod. Její manžel tvrdí, že při navyšování dostane méně, protože důchody se podle zákona zvyšují až dnem výplaty.

„Zatímco někteří důchodci dostanou přidáno už od 2. ledna, manželka, protože má nejzazší výplatní termín, dostane přidáno až od 24. ledna,“ nelíbí se Karlovi Zítkovi. Podle pana Zítka tímto způsobem jeho manželka přišla za dvaadvacet let o třetinu měsíčního invalidního důchodu.

Část poslanců chce, aby případnou diskriminaci při výplatě důchodů prověřil Ústavní soud. Zrušit chtějí odstavec, který navýšení spojuje se dnem výplaty. „Kdybychom to udělali na základě poslaneckého návrhu, tak ti lidé, kteří kvůli tomu přišli o peníze, by přišli o možnost se bránit,“ sdělil místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Vedle Pirátů ústavní stížnost podpořili také lidovci a SPD. Celkem jde o 41 poslanců. „Seznámím se s textem, uvidím, jaký bude průběh, a potom na to případně budeme reagovat,“ slíbila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle ministerstva financí k nerovnostem nedochází a důchody se vyplácí dopředu. „Pokud vím, touto problematikou se již několikrát zabývaly soudy, které porušení zásad neshledaly,“ oponoval předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.