Extrémní riziko ledovky. Nebezpečí hrozí především na pomezí Čech a Moravy, lidé tam nemají vycházet

Meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před ledovkou ve východní části země na extrémní. Týká se to části krajů Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Vysočiny. Varování tam platí od nedělních 18:00 do pondělního poledne. Lidé by neměli vycházet ani vyjíždět autem. Ledovka se může tvořit i v jiných částech ČR, stupeň nebezpečí je tam ale nižší.

V Česku se budou v neděli odpoledne vyskytovat dešťové srážky, které budou v severních a východních částech Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku namrzat a vytvářet ledovku.

Zejména na pomezí Čech a Moravy se bude ledovka vytvářet nejdéle, takže její tloušťka zde pravděpodobně místy překročí sedm milimetrů, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Hrozí úrazy, výpadky elektřiny i pády stromů

Chůze i jízda autem může být téměř nemožná, hrozí nebezpečí četných úrazů a nehod, varují meteorologové. Lidé z pomezí Čech a Moravy by proto neměli vůbec vycházet ani vyjíždět autem.

Podle ČHMÚ může dojít také k výpadkům v dodávkách elektřiny, zásobování, a zdravotnických služeb. Hrozí nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů elektrického vedení - dráty se mohou trhat.

Ledovka hrozí na většině území republiky, i když nebezpečí je tam nižší. Výstraha neplatí jen pro Karlovarský a Plzeňský kraj, Prahu a západní poloviny Středočeského a Jihočeského kraje.