Exministr Barták si o úplatek řekl, vypověděl William Cabaniss

Praha – V kauze nákupu vozů Tatra pro armádu, v níž je obžalován exministr obrany Martin Barták, přichází zvrat. Procesu se osobně zúčastní dva korunní svědci proti Bartákovi. Dnes vypovídal bývalý velvyslanec USA v Česku a bývalý šéf dozorčí rady Tatrovky William Cabaniss, kterému si měl Barták při služební návštěvě Spojených států v únoru 2008 říct o úplatek. Ten Bartákovo jednání u soudu potvrdil, o kolik peněz přesně šlo, si ale nevzpomněl. Ve středu by měl u soudu vypovídat taky někdejší manažer firmy Duncan Sellars.

Cabaniss dnes před soudem uvedl, že na setkání hovořil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy jeho delegace. Setkal se i s tehdejším náměstkem ministra obrany Bartákem, který si podle něj řekl o peníze. Cabaniss si dnes nevzpomněl, o kolik peněz přesně šlo, a jestli byla částka v dolarech nebo korunách. „Považoval jsem to za velmi nevhodné prohlášení náměstka ministra obrany. Nevěděl jsem, jak na to mám reagovat, a odešel jsem,“ řekl soudu Cabaniss. Mělo se to odehrát po oficiální části jednání na střelnici, kde byla prezentována zbrojovka. Cabaniss dříve uvedl, že si Barták řekl o 5 milionů dolarů, při tehdejším kurzu asi 80 milionů korun. Podle Bartáka šlo o požadavek kompenzací pro české firmy za to, že Američané dodávku dostali. 

Cabaniss u soudu prohlásil, že to byl on, kdo Bartáka oslovil, s tím, že mu chtěl poděkovat za důvěru. Poté si u něj Barták řekl o několik milionů výměnou za to, že zajistí hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany. Obhájce se Cabanisse zeptal, proč celou záležitost odkládal 2,5 roku a neohlásil ji okamžitě. Cabaniss odpověděl, že nevěděl, na jaké úřady by se měl konkrétně obrátit, a čekal, až se z věci stane veřejná záležitost.

Jak William Cabaniss, tak Duncan Sellars jsou považovaní za klíčové svědky obžaloby v kauze Tatra. „Kdyby k soudu nepřišli, bude pozice Martina Bartáka u soudu mnohem jednodušší. V celé obžalobě jsou jejich výpovědi jedinými hmatatelnými důkazy proti němu. Bartákova obhajoba bude logicky argumentovat tím, že není důvod pro Bartákovo odsouzení, protože klíčový důkaz neexistuje,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek. 

Svědci nakonec místo plánonané telekonference k soudu přijeli osobně. „Vedlo je k tomu také Bartákovo prohlášení při úvodním soudním stání, kdy zpochybňoval jejich výpovědi a tvrdil, že jde o spiknutí a pomstu,“ řekl Hynek. 

Obžaloba tvrdí, že se Barták ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany. 

Barták převzal ministerstvo obrany po Vlastě Parkanové, které předtím dělal náměstka. V letech 2009 až 2010 vykonával vedle funkce ministra také funkci místopředsedy vlády. V případě prokázání viny mu hrozí od pěti do dvanácti let vězení.

Soud začal rozplétat kauzu Tatra letos 20. ledna. „Pokud soud vyslechne oba svědky ze Spojených států, nemělo by nic bránit vynesení rozsudku během týdnů. Ale Barták se pokusí navrhnout ještě zhruba 20 svědků, což by celý proces protáhlo. Záleží na soudu, zdali toto připustí,“ uvedl redaktor Hynek.

V kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka je obviněn i jeho známý, zbrojař Michal Smrž. Majitel zbrojařské firmy MPI Group se údajně zase pokusil o podvod, když se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. V lednu 2008 prý sliboval šéfovi Tatry Kopřivnice Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Rovněž Smrž vinu popírá a obžalobu označuje mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.