Lékařka, která vyšetřovala Babiše juniora, končí v klecanském ústavu duševního zdraví

Lékařka Dita Protopopová odchází z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) ve středočeských Klecanech. Na psychiatričku se v uplynulých dnech soustředila výrazná mediální pozornost; její muž odvezl Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu a do Ruska, Protopopové zdravotní zpráva pak měla Babišovi mladšímu pomoct vyhnout se stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Protopopová v Národním ústavu duševního zdraví působila od roku 2015, v poslední době jako vedoucí lékařka oddělení psychotických poruch. Ředitel zdravotnické instituce Cyril Höschl o ní v uplynulých dnech mluvil jako o profesionálce s pověstí dobré a spolehlivé lékařky, současně akcentoval, že v NUDZ pracuje na malý úvazek.

Pozornost se na Ditu Protopopovou soustředila poté, co reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík minulý týden přinesli záběry Andreje Babiše mladšího, podle kterého ho měl jeho otec nechat odvézt lékařčiným manželem Petrem Protopopovem do Ruska a na Ukrajinu. Podle Babišova syna se tak stalo právě na podnět psychiatričky z NUDZ, která mu údajně nabídla hospitalizaci, nebo „prázdniny“.

Sama Protopopová již v minulých dnech popřela, že by kdy jakémukoliv pacientovi vyhrožovala hospitalizací nebo mu nabízela alternativy, které by působily jako nátlak. Za Protopopovou se postavil i Höschlův ústav; psychiatrička je totiž autorkou zdravotního posudku o juniorově duševním stavu, který měl někdejšímu pilotovi dopravních letadel pomoct vyhnout se stíhání v dotačním podvodu na středočeskou farmu Čapí hnízdo.

NUDZ: Protopopová se k odchodu rozhodla sama

Podle prohlášení NUDZ z minulého týdne ovšem Protopopová ve svém popisu Babišova duševního stavu nepochybila. Zprávy o juniorově stavu byly podle NUDZ naopak v souladu s etikou i fakty; sám premiér diagnózu svého syna popsal jako schizofrenii.

Ředitel NUDZ Höschl minulý týden v České televizi uvedl, že u psychotických pacientů nemusí být vždy pravda, co říkají. „Paní doktorka mi sama řekla, že žádnému pacientovi nikdy tímto způsobem nevyhrožovala,“ prohlásil a dodal, že nikdo z pracovníků ústavu na Babiše mladšího znalecký posudek pro policii nevypracoval. 

Aktuálně pak přichází informace, že lékařka Protopopová v klecanském ústavu končí. „Paní Protopopová sama navrhla, že odejde, tudíž jsme tuto nabídku přijali,“ řekl mluvčí ústavu Jan Červenka.

První byl odchod ze zastupitelstva

Protopopová bezprostředně po vypuknutí celé aféry oznámila rezignaci na post zastupitelky na Praze 8. „Tlak, který nejen na mě, ale hlavně na mé nejbližší v posledních hodinách je, je neúnosný,“ vysvětlila tehdy své rozhodnutí.

Do zastupitelstva „osmičky“ se psychiatrička dostala v nedávných komunálních volbách v barvách hnutí ANO coby lídryně kandidátky. S hnutím je spojená ovšem delší dobu, už v únoru 2016 se stala poradkyní na ministerstvu financí, čili v době, kdy resort řídil stávající premiér. Koncem loňského roku se přesunula na ministerstvo zdravotnictví.

Na zdravotnickém resortu je Protopopová hlavním garantem velké reformy psychiatrické péče v České republice, která je spojena především s vizí útlumu psychiatrických nemocnic a převedení pacientů do jiného typu péče. „O reformu psychiatrie jsem se zajímala dlouho, protože jako psychiatr cítím nedostatky současného systému péče o duševně nemocné,“ řekla Protopopová Seznamu.