V brněnském duelu podpořil Beka neúspěšný kandidát lidovců, Ostrého zase adept za SPD

Poražený kandidát do Senátu v obvodu 59 Brno-město Jan Špilar (za KDU-ČSL) podpořil pro druhé kolo rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Bek, který kandiduje s podporou ODS, TOP 09, STAN a SZ, dostal v prvním kole přes 38 procent hlasů. Jako druhý skončil bývalý ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý (za ANO). Jeho zase podpoří kandidát SPD Karel Schmeidler.

Bek míní, že souboj s Ostrým bude pro voliče srozumitelnější, než kdyby se utkal se Špilarem. „Jana Špilara si moc vážím a je mi blízkým člověkem, takže bychom z části oslovovali podobné voliče a měli bychom překryv,“ řekl Bek.

Potvrzuje to i Špilar, který Bekovi vyjádřil podporu. „Myslím, že by mohl být důstojným reprezentantem našeho obvodu i mého programu a přínosem pro Senát,“ řekl Špilar.

Schmeidler naopak podporuje Ostrého. „Znám ho a dělal jsem s ním nějaké relace, protože působím na vysoké škole. Je mi také sympatická politika ANO a Brno se rychle rozvíjí ve všech směrech,“ uvedl Schmeidler.

Kandidát za ČSSD nevidí programovou shodu

Pavel Kosorin (za ČSSD) z Armády spásy nepodpoří ani Beka, ani Ostrého. „S Jardou i Mikulášem jsem se osobně potkal. Obou si jich vážím, ale programově jsou zcela jinde. V ničem se nepotkáváme ani neprotínáme, proto nemám důvod vyzývat své voliče k podpoře jednoho nebo druhého,“ řekl Kosorin.

Bek získal 38,17 procenta, Ostrý 18,70 procenta. Volební účast byla 32,55 procenta. Před šesti lety vyhrála bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, která už letos nekandidovala.