Babiš: Daně jsou klíčové. Jiný než můj náměstek nepřichází v úvahu

Praha – Sociální demokraté vyžadují plnění dohod a svého náměstka na resortu financí, pro Andreje Babiše je to ale natolik klíčová osoba, že chce o výběru rozhodnout sám. Jedná prý o angažování renomované auditorky. Jde pravděpodobně o členku prezidia Komory daňových poradců Simonu Hornochovou. Nominant ČSSD Jiří Peřina by po domluvě s Babišem mohl působit jako poradce. Budoucí šéf financí chce také jednat s navrženým kandidátem lidovců Ondřejem Závodským. Ten by se v rámci ministerstva mohl zabývat problematikou hazardu. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale v Událostech, komentářích řekl, že hnutí ANO by mohlo za určitých okolností ustoupit z požadavku náměstka pro daně. Záleží na novém jménu, které by ČSSD navrhla.

Babiš je ochoten vzít náměstka z ČSSD, ale ne u daní (zdroj: ČT24)

Podle Sobotky platí dohoda koalice, že strany, které nebudou mít ministra, mohou navrhnout odborníky na funkce náměstků. Dané slovo by se podle něho mělo dodržet. „Trváme na dohodě o nominacích,“ zdůraznil. Poslední Babišovy výroky přitom premiér na dnešní tiskové konferenci označil za „schizofrenní“. Hnutí podle něj protestuje proti jiným náměstkům, zároveň ale samo nabízí vlastní zástupce do jiných resortů.

Babiš se poté snažil celou věc vysvětlit. O náměstkovi pro ČSSD je sice ochoten jednat, ale ne v případě daní. „My jsme na to pod nátlakem přistoupili a nebráníme se tomu. Problém s dohledem jiných stran není, ale pokud ČSSD trvá na náměstkovi pro daně, tak má smůlu,“ uzavřel Babiš. S Peřinou se prý sešel a domluvil na externí spolupráci. „Pan Peřina je spokojen jako poradce,“ dodal Babiš. Právě Peřina figuruje u soudu s bývalým hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) jako svědek. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale v Událostech, komentářích naznačil, že hnutí ještě neřeklo definitivní NE: „Pokud ČSSD nabídne kvalitnějšího kandidáta, tak je to určitě k diskuzi, ale je to k diskuzi mezi předsedy stran.“

Jiří Peřina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kromě konkrétních jmen ale kritizuje Babiš i způsob Sobotkova jednání. Podle jeho slov disponuje šéf ČSSD „seznamem jmen, která potřebuje udat na ministerstva“ – údajně kvůli posílení premiérovy osobní pozice napříč stranou. Babiš přitom uvedl, že v koaliční dohodě není o křížových nominacích náměstků ani slovo a zmíněná dohoda se vytvářela „za pochodu“.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka měl Andrej Babiš od začátku k navrhovanému systému výhrady. „Říkal, že to nejsou žádná koaliční ministerstva, že to bude jeho ministerstvo, tak proč by prý měl mít někoho jiného,“ uvedl Bělobrádek. Babiš přitom tvrdí, že odmítá politické nominanty a jde mu v první řadě o kompetentní odborníky.

Andrej Babiš:

„My jsme nejhorší v Evropě ve výběru DPH. Jde o klíčový post a je vyloučeno, aby mi náměstka pro daně vybral koaliční partner.“

Bohuslav Sobotka:

„Jasně jsme se dohodli, že ty strany, které nebudou mít nominaci ministra, mohou navrhnout své odborníky do funkcí náměstků. Na dodržení dohody trváme.“

Podle Sobotky přitom samo hnutí ANO nabízí své kandidáty do ministerstev v gesci ČSSD. „Dnes ráno jsem například dostal informaci od Svatopluka Němečka (navržený ministr zdravotnictví - pozn. red.), že jedná se zástupcem ANO, čili je to do značné míry ze strany ANO určitá schizofrenie,“ dodal designovaný premiér. S Babišem se plánuje sejít ihned po víkendu.  

To, že své nominanty ANO ostatním ministrům nabízí, Babiš potvrdil. Ostatně v jednom případě už je dohoda hotová (viz rámeček níže). Na ministerstvo zahraničních věcí hnutí například doporučilo experta na zahraniční obchod Martina Tlapu. Jednání s nominanty údajně spěje k dohodě i na ministerstvu spravedlnosti nebo vnitra.

O sestavě náměstků je po dnešku jasno v případě šéfa zdravotnictví Němečka. Nový ministr si s sebou vezme nominanta navrženého oběma koaličními partnery. Za KDU-ČSL to bude dosavadní náměstek ředitele pražské Thomayerovy nemocnice Tom Philipp. Na starost bude mít agendu pojištění. Náměstkem pro léčebnou péči, kterého navrhlo hnutí ANO, bude současný primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce Josef Vymazal. Ve funkcích dalších náměstků zůstanou ekonomický náměstek Petr Salák a hlavní hygienik Vladimír Valenta. Novou legislativní náměstkyní bude právnička Lenka Arnoštová.

Babišův kolega Martin Stropnický, který má usednout v čele obrany, se naopak přizvání náměstka z ČSSD nebrání. Sociální demokraté mu prý navrhují kvalitního odborníka. Blízký vztah k sociální demokracii nebo přímo členství v této straně navíc podle něj odbornosti neodporuje. „V některých případech se to dá spojit,“ řekl po nedávném jednání se Sobotkou.

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO) se chystá přivést na resort advokátku Hanu Marvanovou. Zmínila se o tom mimo jiné také prezidentovi Miloši Zemanovi na včerejší schůzce. I on prý aktivity Marvanové zná a respektuje ji. Na starosti by Marvanová měla mít problematiku exekucí či insolvencí. Z resortu naopak odchází první náměstek Daniel Volák, který se chce vrátit k advokacii. Pravděpodobný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zase nabídl post náměstka pro legislativu bývalému předsedovi legislativní rady vlády Petru Mlsnovi.

Své kandidáty na náměstky už navrhují i lidovci. Na ministerstvu financí by rádi viděli nevidomého právníka Ondřeje Závodského. Babiš novinářům řekl, že se s ním o víkendu sejde. Závodský je nositelem ocenění Nadačního fondu proti korupci. Podle Babiše má velmi dobrou reputaci a je odborníkem na problematiku hazardu. Právě kvůli výherním automatům či kasinům je ministerstvo financí často terčem kritiky neziskových organizací, které se snaží tyto aktivity potírat. Na ministerstvo práce by lidovci chtěli poslat Ivu Merhautovou, která je ve stranické sociální komisi. O oblasti, které by se měla jako náměstkyně věnovat, mají prý zatím KDU-ČSL a ČSSD odlišné představy a jednají o ní.

Pavel Dvořák
Zdroj: ČT24/Město pro byznys

Šéfem Úřadu vlády slavkovský úředník

Také samotný premiér už zná jména svých hlavních „náměstků“. Šéfem Úřadu vlády se stane dosavadní tajemník městského úřadu Slavkova u Brna Pavel Dvořák. Ten přitom v žádné politické straně nepůsobí. Právě ve Slavkově Sobotka vyrůstal. Nový premiér také dříve oznámil, že šéfkou jeho sekretariátu bude Běla Hejná, která dosud vedla sekretariát ČSSD.

Formuje se rovněž poradní tým premiéra Sobotky, který povede někdejší předseda vlády a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD). Sobotka by chtěl, aby zde byli poradci pro všechny ministerské oblasti. Svůj poradní orgán by mohl mít i nový kabinet. Podle Sobotky nebude obdobou Národní ekonomické rady vlády (NERV), kterou měla koaliční vláda Petra Nečase.

Klíčové jednání ohledně postů náměstků čeká šéfy ČSSD a ANO začátkem příštího týdne. Spor by podle obou ale neměl ohrozit vznik koaliční vlády. Tu prezident jmenuje už ve středu 29. ledna. Do sněmovny by si pak nový kabinet mohl jít pro důvěru podle Bohuslava Sobotky v polovině února.

Vydáno pod