Dozorce valdické věznice dostal kázeňský trest kvůli sebevraždě Dahlgrena

Dozorce valdické věznice porušil v případě sebevraždy Kevina Dahlgrena předpisy. Vedení věznice mu proto udělilo kázeňský trest, ve služebním poměru ale dozorce zůstane. Konkrétní kázeňský postih nechce ředitelství komentovat. Podle vyjádření mluvčí věznice by ale mělo jít o jeden z mírnějších trestů – například písemné napomenutí, dočasné snížení platu nebo odebrání služební medaile. Trest zatím není pravomocný, dozorce se může odvolat.

Interní kázeňské řízení navázalo na několikaměsíční vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). To bylo v červnu uzavřeno s tím, že se dozorce nedopustil trestného činu. Inspekce ale nevyloučila právě porušení interních předpisů. GIBS proto podala návrh na možné kázeňské projednání vedením věznice.

„30. srpna ředitel věznice Valdice uzavřel kázeňské řízení ve věci eventuálního porušení služební povinnosti. Příslušníkovi byl uložen trest podle paragrafu 51 zákona o služebním poměru. Příslušník zůstává ve služebním poměru ve věznici Valdice,“ sdělila mluvčí věznice Eva Francová.

Pravomocně odsouzený vrah Kevin Dahlgren se 11. ledna oběsil ve své cele. A to i přesto, že cela byla pod zvýšeným dozorem. Jeho advokát se krátce po sebevraždě vyjádřil, že Dahlgren svůj záměr telefonicky oznámil rodině ve Spojených státech. Advokát měl následně upozornit vězeňskou službu.

Americký občan Kevin Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku i jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Po činu odjel do Rakouska, odkud odletěl do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do České republiky, kde byl odsouzen na doživotí.