Soud vyhověl Berouskovi. Za ilegální obchod s tygry bude stíhaný na svobodě

Ludvík Berousek, obviněný v kauze ilegálního obchodu s tygry, bude dál stíhaný na svobodě. Krajský soud v Ústí nad Labem v pátek vyhověl jeho stížnosti a propustil ho z vazby. Tam byl od poloviny července, kdy ho policie spolu s dalšími dvěma muži zadržela kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty. Obvinění měli zabíjet chované tygry a jejich těla zpracovávat na produkty ceněné v tradiční čínské medicíně. ČT zjišťuje, jak soud rozhodl o stížnostech dvou zbývajících obviněných.

„Krajský soud v Ústí nad Labem v pátek vyhověl naší stížnosti proti usnesení Okresního soudu v České Lípě o vzetí pana Berouska do vazby. To znamená, že pan Berousek je v tuto chvíli na svobodě,“ řekl advokát obviněného Petr Šťastný.

Policie stíhá kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty celkem tři muže. Sedmašedesátiletého Ludvíka Berouska, pětatřicetiletého Miloše Hrozínka a šestapadesátiletého muže vietnamského původu, jehož jméno nebylo zveřejněno. Trojici vzal Okresní soud v České Lípě do vazby 18. července. Všichni obvinění si obratem proti vazbě podali stížnost.

Berousek podle policie choval tygry a dodával je preparátorovi Miloši Hrozínkovi. Ten měl tygří těla zpracovávat na masox nebo například tygří víno. Vietnamec podle policie trestnou činnost organizoval a hotové produkty prodával, mimo jiné v pražské tržnici SAPA. Za to jim hrozí šest měsíců až pět let za mřížemi.

Kvůli podezření z neoprávněného nakládání se zvířaty zasahovali celníci a policisté 16. července v Praze, ve středních a severních Čechách. Provedli sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice SAPA. Zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kusy kůží, tygří drápy a další tygří produkty, jako jsou masox a tygří víno. Mimo to i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti.

U Hrozínka objevili 20 těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Policisté našli také mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku tak, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Hrozínek už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.