Kauza zabíjení tygrů: Celníci našli čerstvě usmrcenou šelmu i další mrtvá zvířata

Tygří bujon či víno, čerstvě zastřelené tělo. Policie popisuje, co našla při zásahu (zdroj: ČT)

V kauze nelegálního nakládání se zvířaty nalezli celníci a policisté tělo čerstvě usmrceného tygra a také kůže velkých kočkovitých šelem. Trojici obviněných mužů, které soud poslal do vazby, prozatím stíhají v souvislosti se třemi tygry, zvířat však zřejmě bylo více. Mezi stíhanými je Ludvík Berousek starší. V objektu využívaném jedním z trojice obviněných mužů navíc objevili dvacet zmražených těl jiných chráněných živočichů.

Celníci v objektu nalezli například těla bobra, ledňáčka nebo poštolky. Je proto pravděpodobné, že vyšetřovatel vůči tomuto muži rozšíří trestní stíhání. Oznámili to zástupci celní správy a policie.

„Doufám, že kauza poslouží k tomu, aby se na to upozornilo. Někdo by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem se tu s těmi zvířaty zachází,“ podotkl ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta. Vyzval zároveň ke změně legislativy.

Události: Kilo tygřích kostí je na černém trhu za tisíce dolarů (zdroj: ČT24)

Po pondělní razii policie obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku.

Podle policistů nakládali s mrtvými těly tygrů v rozporu s právními předpisy a přinejmenším tuto neděli jednoho z tygrů zastřelili. Cílem činnosti organizované skupiny byl finanční zisk, a to prostřednictvím výroby produktů tradiční čínské medicíny.

Na dotaz novinářů směrem k Berouskovi, zda spáchal něco protiprávního, odpověděl: „Ne, opravdu.“ Se zahájením trestního stíhání nesouhlasí ani jeho advokát Petr Šťastný. „Proti němu (zahájení trestního stíhání) jsme podali do protokolu (na policii) stížnost,“ řekl obhájce.

Bujon nebo víno

Sedmašedesátiletý obviněný podle policie choval tygry a dodával je pětatřicetiletému preparátorovi. Ten pak tygří těla zpracovával na bujon nebo tygří víno. Oba muži jsou Češi. Šestapadesátiletý obviněný je Vietnamec, jenž údajně trestnou činnost organizoval a hotové produkty ze zvířat následně prodával, mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

Eskorta přivádí k soudu jednoho z obviněných kvůli neoprávněnému nakládání s těly tygrů
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Šlachta na tiskové konferenci upozornil, že cena tygra se pohybovala okolo 100 tisíc až 150 tisíc korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50 tisíc do 100 tisíc, drápy za 2500 a jeden gram bujonu za 1500 korun.

Jména obviněných policie nesdělila, prohlídky však prováděla mimo jiné v obci Bášť, kde provozuje zoopark Ludvík Berousek. Vedle toho provozuje i zoopark v Doksech na Českolipsku.