Na podzim přijde druhá vlna klíšťat. Nakažených boreliózou je už nyní o třetinu víc než loni

Po tropickém létě, kdy aktivita klíšťat klesla, se dá čekat druhá vlna. V chladnějším a vlhkém počasí se jim totiž daří lépe. Největší aktivitu na stupni devět nebo deset ale meteorologové neočekávají. Hygienici letos ke konci července evidují o třetinu víc lidí nakažených lymskou boreliózou než za minulý rok. Ukazují to data ze všech krajských hygienických stanic, které Česká televize oslovila.

Aktivita klíšťat je v tomto týdnu podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHÚ) na stupni tři. To znamená mírné riziko. S koncem léta se ale pravděpodobně zvýší. Očekává to například epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

„Přijde druhá vlna, ale záleží to na počasí a na lidech. Klíšťata mají ráda vlhké prostory. Je to o optimálních podmínkách, jak pro klíšťata, tak i pro člověka – který vyrazí do přírody,“ uvedl.

Podle meteorologů by se mohla aktivita klíšťat zvýšit jen o jeden stupeň. „Výrazný nárůst to nebude, ale zvýšit se to ještě může na čtyřku, když se zkombinují podmínky, které klíšťatům přejí – a to srážky, vlhkost půdy a vyšší teploty,“ dodal Tomáš Vráblík z ČHÚ.

Letos do konce července přenesla infikovaná klíšťata lymskou boreliózu na 1766 lidí. Loni přitom hygienici ve stejném období napočítali 1335 nakažených. Podle epidemiologa Jana Kynčla za to může počasí na jaře: „Troufnu si říci, že vzestup v letošním roce by mohl souviset s teplejším jarem a vyšší aktivitou v předletním období. Tím pádem to způsobilo více onemocnění. Ale to se zase vyváží létem, kdy tu bylo vedro tropického charakteru, a v zásadě klíšťata vysychala.“

Nejvíc nemocných a zároveň nejvyšší nárůst oproti loňskému roku hlásí Olomoucký kraj. Minulý rok se tam s lymskou boreliózou léčilo 149 lidí, letos je to už o 103 víc. Přes dvě stě případů boreliózy evidoval také Zlínský kraj, Kraj Vysočina a Jihočeský kraj. Nejnižší počet nakažených má Karlovarský kraj, který má ke konci července nahlášených jen šestnáct nemocných.

Nakažené klíště ještě boreliózu přenést nemusí

Boreliózu ale nemusí přenést každé nakažené klíště. „U lymské boreliózy je takříkajíc infikované každé páté klíště, ale to neznamená, že když si ho člověk najde, musí hned něco chytit. Zde platí, že pokud ho odstraním včas, tak nemusí dojít k přenosu nákazy, i když nakažené je,“ říká Kynčl.

Odborníci proto radí prohlédnout se hned po příchodu z přírody. Čím déle je klíště přisáté, tím pravděpodobněji dojde k přenosu nemoci. To je důvod, proč se má přisáté klíště odstraňovat včas, hned po návratu z lesa, louky nebo parku.

Mezi první příznaky lymské boreliózy patří vysoká teplota, bolest hlavy, únava, deprese, bolest svalů nebo kloubů a prstencovitá vyrážka v podobě červené skvrny s bledým středem. Ve většině případů odezní infekce a její příznaky po léčbě antibiotiky. 

Počet lidí nakažených boreliózou ve všech krajích
Zdroj: Krajské hygienické stanice