Naposledy jsem registroval televizi, říká fotograf Vano. Výstavou podporuje manželství párů stejného pohlaví

Robert Vano v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Světoznámý fotograf Robert Vano vystavuje na neobvyklém místě. Na Hlavním nádraží v Praze se koná jeho výstava s názvem Jedna láska, jedno manželství. Na velkoformátových fotografiích zachytil třináct párů téhož pohlaví, z nichž některé vychovávají děti, jiné společně podnikají. Výstava je součástí letošního ročníku Prague Pride, jehož hlavním tématem je právě rodina. Fotograf Robert Vano byl hostem Událostí, komentářů.

Výstavou chce fotograf podpořit uzákonění manželství párů stejného pohlaví. „Štve mě, že v mé rodné vlasti to nemůže být tak, jak je to v Americe. Já jsem americký občan, takže jsem si to už vypochodoval. Ale chtěl bych, aby všude byla stejná práva a stejné zákony, když ti lidé platí stejné daně,“ uvedl v České televizi.

Dosavadní registrované partnerství považuje za ponižující. „Naposledy jsem registroval televizi, kterou jsem koupil. To bych nechtěl, ponížit se. Chtěl bych mít to samé. Chtěl bych, abychom mohli mít společnou rodinu, abychom mohli něco společně vlastnit. Když jeden odejde, aby mohl (ten druhý) dostat důchod, aby mohli adoptovat děti,“ dodává fotograf.

Vano se domnívá, že by homosexuální páry měly mít i právo adoptovat děti, které by tak nemusely žít v ústavech. Jeho výstava ukazuje páry z celého Česka, z nichž některé už děti vychovávají.

Podle fotografa je česká společnost na debatu o zrovnoprávnění svazků lidí stejného pohlaví připravená a velká část manželství gayů a leseb podporuje. Zároveň si ale myslí, že v Česku chybí vzájemná podpora mezi menšinami. „Každý má jiné otisky prstů, jiné myšlení v hlavě. Ale všichni jsme perfektní ve svém vesmíru,“ uzavřel Vano.

Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.