Manželství místo partnerství. Skupina poslanců navrhuje sňatky pro osoby stejného pohlaví

Skupina poslanců předložila sněmovně návrh na změnu občanského zákoníku, která umožní sňatky homosexuálům a zruší registrované partnerství, do něhož mohou vstupovat nyní. Pod návrh se podepsalo 46 zákonodárců z řad ANO, Pirátů, ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM. Vláda by se k němu měla vyjádřit do 30 dnů.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu,“ píšou předkladatelé v čele s Radkou Maxovou (ANO) v důvodové zprávě.

Poslanci v návrhu argumentují například výchovou dětí. U rodičů stejného pohlaví má totiž právní vztah k dítěti pouze jeden z dvojice, a to i v případě, že jsou v registrovaném partnerství. Uzákonění manželství by to změnilo: jeden z partnerů by si mohl osvojit dítě toho druhého. Získal by tak rodičovská práva, ale také povinnosti.

Novela by homosexuálním párům umožnila také společné osvojení dítěte a společnou pěstounskou péči. Po smrti jednoho z manželů by děti měly nárok na sirotčí důchod, i když zesnulý nebyl jejich biologickým rodičem. Podle poslanců by děti manželů stejného pohlaví měly větší šance získat dědictví.

Homosexuální páry by také mohly mít společné jmění manželů, získaly by pracovní volno na svatbu a zjednodušila by se jim změna příjmení. Také by se jim otevřel nárok na vdovecký důchod.

Jasná shoda ve stranách není

Mezi signatáři návrhu nejsou zástupci ODS, SPD Tomia Okamury a KDU-ČSL. Například lidovci právní a ekonomické důvody návrhu odmítají. „Že by tam byl velký benefit, to se říct nedá. To jsou nějaké konstrukce,“ řekl ČT Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. „Pokud by manželství mělo být něčím jiným než svazkem muže a ženy, tak už to není manželství,“ dodal.

Pod návrhem jsou podepsaní poslanci šesti parlamentních stran, konkrétně ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09, STAN a KSČM. Shoda ale v jednotlivých poslaneckých klubech není. „O tomto tématu může každý poslanec ANO hlasovat podle svého svědomí a vědomí,“ uvedla Radka Maxová.

„Poměrně hodně lidí se pod návrh z různých důvodů nepodepsalo, ale vyjádřilo se, že ho podpoří. Doufám, že nakonec bude nadpoloviční většina klubu pro,“ dodala jedna z hlavních autorů návrhu.

Návrh podporuje většina pirátských poslanců, u zbytku klubu ale není jisté, jak by hlasoval. „Adopci dětí stejnopohlavními páry podporují všichni, manželství ale několik jednotlivých poslanců nepodporuje,“ řekl František Kopřiva (Piráti), jeden z autorů návrhu.

„U tohoto tématu máme volnost hlasování,“ sdělil ČT Vít Rakušan, místopředseda STAN. Podobně to mají i komunisté. „Nemáme to ošetřeno programově, názory na toto téma se na klubu různí,“ uvedl Jiří Dolejš, jediný komunistický poslanec, který je pod návrhem podepsaný.

„Pro mě je to záležitost, která vyvolává negativní reakce úplně zbytečně. V mnoha zemích už to tak funguje a zájem dítěte je ochráněn dostatečně, protože o péči rozhodují soudy,“ řekl Dolejš.

Zákon chce podpořit také petice kampaně Jsme fér, která už posbírala přes 70 tisíc podpisů na podporu rovného manželství. Podle Czeslawa Waleka, šéfa kampaně a předsedy spolku Prague Pride, bude petice brzy předložena sněmovně. Walek se zněním návrhu souhlasí a zrušení registrovaného partnerství by přivítal.

„Je to důležité i v symbolické rovině. Registrují se auta a psi, ne lidé,“ říká Walek. „Když jsme dělali průzkum v LGBT komunitě, tak 86 procent respondentů uvedlo, že by chtělo mít tu možnost do manželství vstoupit,“ sdělil ČT. Ti, kteří už mají registrované partnerství uzavřené, by v něm podle poslaneckého návrhu mohli zůstat i nadále, nebo se vzít.

Podle únorového průzkumu agentury Median podporuje manželství párů stejného pohlaví 75 procent Čechů. Tři pětiny dotázaných pak souhlasily s tím, aby páry gayů a leseb mohly adoptovat opuštěné děti z ústavů.

  • Cesta k registrovanému partnerství se v Česku otevřela 15. března 2006, kdy Poslanecká sněmovna nejtěsnější většinou 101 hlasů přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a zákon schválila. Osoby téhož pohlaví mohly uzavřít první legální svazek 1. července 2006.
  • Uzákonit partnerství homosexuálů se ale povedlo až na pátý pokus. První ucelený návrh zákona předložila skupina Zuzky Rujbrové (KSČM) v roce 1998. Měl zajistit homosexuálním dvojicím stejná práva, jaká vyplývají z manželství, kromě adopce dětí. Poslanci ho ale zamítli, stejně jako další tři návrhy zabývající se problematikou sexuálních menšin.
  • Průlom zaznamenal až návrh předložený do sněmovny v dubnu 2005 skupinou poslanců z ČSSD, US-DEU, ODS a KSČM (také neumožňoval adopci). Parlament ho schválil na přelomu let 2005 a 2006, ale v únoru 2006 zákon vetoval prezident Klaus. Svůj krok poté vysvětlil mimo jiné tím, že zákon rozšiřuje „oblast státních zásahů do lidských životů“, což je přímým opakem liberalizace.
  • Pozdější přehlasování svého veta označil za „porážku všech nás, kteří věříme, že rodina je v naší společnosti základní, jedinečná a bezkonkurenční a kteří věříme v práva univerzální, nikoli skupinová, a v práva zajišťující svobody, nikoli nároky“.