Dostali jste body za přestupek? Od září to zjistíte přes internet

Řidiči už nebudou muset žádat o výpis trestných bodů. Od září se jejich získaný počet dozví on-line. Bude stačit se pouze přihlásit na Portál občana. Kromě bodů uvidí i informace o svém řidičském průkazu, například dobu jeho platnosti či záznamy o přestupcích. Všechny údaje budou součástí karty řidiče.

Všichni řidiči po přihlášení na Portál občana získají možnost zkontrolovat si počet trestných bodů a zjistit, za jaké prohřešky je získali. Nyní musejí žádat o informace přes datovou schránku nebo CzechPOINT.

„Podařilo se nám domluvit se s ministerstvem dopravy, že propojíme Portál občana s Centrálním registrem řidičů,“ vysvětluje ředitel e-Governmentu Roman Vrba. Právě centrální registr vede aktuální informace o řidičích, jejich průkazech a přestupcích. Na Portálu občana se údaje z registru budou zobrazovat dohromady jako takzvaná karta řidiče.

Podle Romana Vrby v ní budou údaje jako profesní způsobilost řidiče, číslo jeho průkazu a datum, dokdy průkaz platí. Lidé, kteří o řidičská práva přišli, si přečtou, kdy budou moci zase vyjet.

Ostatní řidiči si ověří současný počet bodů. Kromě toho uvidí, jaké přestupky podle policie spáchali. „Řidiči také získají možnost nastavit si notifikace do mobilu, které je upozorní na konec platnosti řidičského průkazu,“ doplňuje Roman Vrba.

Pirát: Ministerstvo financí předražuje

Napojení portálu na registr řidičských průkazů podporuje i ředitel nevládního podvýboru pro e-Government Ondřej Profant (Piráti). Podle Profanta ale portálu stále chybí řada důležitých služeb. „Chybí daňové věci. Ministerstvo financí namísto spolupráce raději tvoří svůj vlastní portál, což zcela jistě dopadne jako jiné projekty ministerstva financí: předraženě,“ tvrdí Profant.

Portál občana funguje v pilotním provozu od 8. července. Provozuje ho odbor pro e-Government ministerstva vnitra. Do 26. července se na něj přihlásilo prvních 14 tisíc lidí.

Pro přihlášení lidé potřebují občanku s čipem, datovou schránku nebo jednorázové heslo vydané přes CzechPOINT. V současnosti portál nabízí 37 různých služeb, například přístup k e-receptům nebo informace o některých podaných žádostech.