Ministři nastupují. Hamáček na vnitru řekl, že Česko zůstane jednou z nejbezpečnějších zemí

Premiér Andrej Babiš zahajuje práci své druhé vlády. Tři a půl hodiny po jmenování kabinetu uvedl do úřadu jejího prvního člena. Tím je první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřený také řízením ministerstva zahraničí. Později Babiš přivedl na ministerstvo zemědělství Miroslava Tomana (nestr. za ČSSD), na průmysl Martu Novákovou (nestr. za ANO) a na kulturu Antonína Staňka (ČSSD). Ostatní ministry jmenuje až v dalších dnech.

Hamáček na tiskové konferenci prohlásil, že Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí světa a jeho cílem bude, aby to tak zůstalo i nadále.

On-line přenos

Druhá Babišova vláda

  • 19:10

    On-line přenos webu ČT24 ze jmenování druhé Babišovy vlády a uvedení části ministrů do úřadů končí. Ačkoli premiér Andrej Babiš odcestoval večer do Lucemburku, ráno bude zpět v Praze, aby uvedl do úřadů další dva ministry. Ostatní uvede v pátek. Česká televize se těmto událostem bude věnovat.

    Vláda plánuje požádat sněmovnu o důvěru 11. července. Zda ji dostane, by se však měla dozvědět již 30. června, kdy se vedení KSČM rozhodne, zda má kabinet nárok na hlasy komunistických poslanců.

  • 18:56

    Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková skončila ve funkci prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu, uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Zároveň Nováková prodává firmy či podíly ve firmách U&SLUNO a Language Planet, které vlastní.

  • 18:47

    Petr Krčál stáhne návrh na redukci doplatků na bydlení.

„Velkým tématem proto bude migrace, plánuji velmi úzkou spolupráci s okolními státy i s dalšími státy EU,“ uvedl. Pozornost chce věnovat i hasičům, kteří potřebují pro svou práci dobré vybavení. Stranou nesmí podle Hamáčka zůstat ani Česká pošta. „Ta musí být dostupná pro všechny občany a je úplně jedno, jestli žijí ve velkém městě nebo v malé obci,“ řekl ministr. 

„Jsem přesvědčen, že pan ministr ten resort zvládne, a přeji mu mnoho úspěchů,“ obrátil se na Hamáčka premiér a dodal: „Na vnitru řešíme ještě nějaký rozdíl v rozpočtu, kde chceme posílit rozpočet hasičů a také platy policistů.“

Tisková konference Jana Hamáčka a Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Prioritami zemědělství bude voda a kůrovec

Jako druhého Babiš uvedl do úřadu ministra zemědělství Miroslava Tomana. „On se tady cítí jako doma. Ministrem už byl, takže nemá žádný problém resort řídit,“ řekl premiér. Doplnil, že prioritami musí být vodní a lesní hospodářství. „Voda je strategická surovina a já jsem požádal pana ministra, aby s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem udělali projekt, který by umožnil lépe zadržovat vodu v krajině,“ uvedl Babiš.

S těmito prioritami souhlasí i Toman. Chce zajistit, aby vody bylo dost pro obyvatele, zemědělství i průmysl.

Vedle zlepšení situace s vodou a boje proti kůrovci se Toman chce zaměřit ještě na kvalitu potravin a na zlepšení vyjednávacích schopností Česka v rámci Evropské unie. Tomu má pomoci bývalý náměstek ministra zemědělství Jiří Šír, který se stane hlavním vyjednavačem resortu pro EU. 

Toman poděkoval svému předchůdci Jiřímu Milkovi (za ANO) a řekl, že se změnou ve vedení resortu se nechystá žádná revoluce. Nekritizoval ani fakt, že Milek v úterý večer vypsal na poslední chvíli výběrové řízení na šéfa Lesů ČR. „Tendr byl vypsaný dobře, není to žádný problém,“ prohlásil Toman s tím, že měl být vypsán dřív.

Nový ministr nakonec oznámil, že je připravený ve vhodnou dobu vstoupit do sociální demokracie.

Tisková konference Miroslava Tomana a Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

MPO předá rozhodování o jádru vládě

Jako třetí uvedl Babiš Martu Novákovou na ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle premiéra by se měla soustředit především na čerpání evropských fondů a na energetiku.

Oblast případného rozšíření zdrojů jaderné energie by měla zůstat na úrovni vlády. V ní bude premiérovi radit i nadále odcházející ministr Tomáš Hüner (za ANO).

Babiš ministryni doporučil ještě další témata. „Možná by bylo dobré se podívat na státní hmotné rezervy, jaké tam skladujeme za státní peníze a proč. Kdyby se něco stalo, tak ty strategické suroviny jsou podle mě letecký benzin, nafta, benzin, mouka a sušené mléko,“ nadhodil jedno z nich.

Vhodné by podle premiéra také bylo racionalizovat a zlevnit české zastoupení v zahraničí, které v současnosti spravují resorty průmyslu, zahraničí a místního rozvoje. Babiš chce také definovat exportní strategie vůči zemím, se kterými máme pasivní obchodní bilanci.

Nováková s těmito prioritami souhlasí. „Jen bych dodala, že bych se chtěla věnovat zjednodušení agendy pro podnikatelské prostředí. Podnikatelé jsou tím, co drží naši zemi v ekonomické kondici a zaměstnává lidi, a především jim jsme vděční za ekonomický růst, který Česko teď má,“ řekla nová ministryně.

Tisková konference Marty Novákové a Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Staněk: Síla ministra kultury se odvíjí od podpory premiéra

„Resort kultury byl vždy podceňován a já si myslím, že je velice důležitý,“ řekl Babiš při uvedení Antonína Staňka do čela tohoto ministerstva. „Ujistil jsem pana ministra, že ve mně má spojence a že musíme paní ministryni financí přesvědčit, že oprava kulturních památek je velice důležitá,“ řekl premiér.

Babiš má seznam čtyřicítky prioritních projektů na opravu památek. „Příliv turistů je stále větší a je důležité, aby tito návštěvníci nebyli jen v Praze, Telči a Českém Krumlově, ale aby navštívili i další části naší země,“ myslí si. Řešit je podle něj třeba také situaci s památníkem v Terezíně, který by měl převzít od obce stát.

„Síla ministra kultury je taková, jakou má podporu u premiéra a minstra financí,“ zahájil svůj proslov Staňek a ocenil Babišovu přízeň. „Napříč sněmovnou slyšíme, jak je třeba hájit národní hrdost, a to nejde bez peněz do kultury,“ upozornil. 

Nechtěl by však podporovat jen památky, ale také živou kulturu, a to především v regionech. „To bude náš odkaz budoucím generacím,“ řekl Staněk. Chce také posílit vývoz české kultury a propagaci Česka jejím prostřednictvím.

Důležité je podle nového ministra i zvýšení platů vysokoškolsky vzdělaných lidí v příspěvkových organizacích ministerstva kultury. Ty jsou totiž jen na 80 procentech průměru.

Tisková konference Antonína Staňka a Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Narodil se 4. listopadu 1978 v Mladé Boleslavi. Studoval obor překladatelství-tlumočnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, školu ale nedokončil. V letech 1996 až 2001 působil jako praktikant v mladoboleslavské Škodě Auto, později pracoval jako překladatel angličtiny.

Jeho kariéra je úzce spojena se sociální demokracií. Ve dvaceti letech se stal členem Mladých sociálních demokratů, které později i několik let vedl. Do ČSSD vstoupil v roce 2001. Brzy nato se stal tajemníkem klubu ČSSD v zastupitelstvu Středočeského kraje, poté působil ve funkci vedoucího zahraničního oddělení ČSSD a v letech 2005–2006 byl poradcem pro zahraniční politiku tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

V roce 2006 byl poprvé zvolen poslancem. Ve sněmovně vedl zahraniční výbor a věnoval se také obraně a bezpečnosti. V témže roce se také stal viceprezidentem Mezinárodní unie socialistické mládeže.

V roce 2010 byl hlavním volebním manažerem ČSSD. Ta sice volby s více než 22 procenty hlasů těsně vyhrála, skončila však v opozici. Za středopravicové vlády Petra Nečase (2010–2013) působil Hamáček jako stínový ministr obrany. Za vlády Bohuslava Sobotky (2014–2017) byl předsedou sněmovny, nejmladším v historii. V únoru 2018 byl zvolen předsedou ČSSD, post obhájil i v loňském březnu.

Po volbách v říjnu 2017 byl zvolen místopředsedou Sněmovny, ve funkci byl do jmenování členem vlády v červnu 2018. Od června do října 2018 byl kromě řízení ministerstva vnitra i pověřen i vedením ministerstva zahraničních věcí.

Jan Hamáček
Zdroj: David Taneček/ČTK

Narodil se 6. února 1960 v Žatci, vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Od roku 2007 je prezidentem Potravinářské komory ČR, s krátkou přestávkou v druhé polovině roku 2013, kdy byl ministrem zemědělství v Rusnokově vládě.

Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Ten, stejně jako jeho mladší syn Zdeněk Toman, podniká v potravinářství. Jejich společnost Agrotrade patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku. Vlastnila mimo jiné drůbežárny Xaverov, producenta čajů Jemča nebo výrobce přísad do jídel firmu Boneco.

V souvislosti s podnikáním společnosti Agrotrade napsal v srpnu 2006 časopis Týden, že Tomanové v minulosti „vypumpovali“ řadu firem. O necelé dva roky později, v červnu 2008, uvedl týdeník Profit, že většina drůbežářských podniků pod taktovkou klanu Tomanů zkrachovala, ale oni na tom vždycky vydělali.

Tomanův bratr Zdeněk v roce 2012 podle Aktuálně.cz přispěl částkou 150 tisíc na prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Miroslav Toman sám na podzim 2013 v předčasných volbách do sněmovny kandidoval jako nestraník v čele kandidátky Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ) v Ústeckém kraji.

Miroslav Toman
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Narodila se 4. listopadu 1954 v Turzovce na Slovensku. Vystudovala obor systémové inženýrství na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. 

Po studiích začala pracovat v ostravském obchodním domě Prior, kde se postupně vypracovala až na náměstkyni. V roce 1991 se podílela na založení společnosti Sluno Corporation. Od roku 1998 je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&Sluno, která se zabývá poskytováním informačních technologií a poradenských služeb pro oblast obchodu, logistiky a distribuce. Od roku 2013 je ředitelkou a spolumajitelkou společnosti Language Planet. 

Od roku 2015 je prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který zastupuje hlavně zahraniční obchodní řetězce. Je také viceprezidentkou Hospodářské komory. V roce 2016 se stala Manažerkou roku, zvítězila v kategorii firem s ročním obratem přes 80 milionů korun.

Hovoří anglicky a rusky. Je rozvedená, má dva syny. Mezi své zájmy řadí zejména sport, jízdu na in-line bruslích, lyžování nebo tenis, má ráda operu.

Marta Nováková
Zdroj: Šulová Kateřina/ČTK

Narodil se 2. března 1966 v Olomouci. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, před pěti lety se stal docentem pedagogiky. Deset let učil na středních školách v Liptovském Mikuláši a Šternberku. Od roku 2001 na fakultě vyučuje didaktiku společenských věd, je autorem tří monografií. V minulosti byl viceprezidentem Českého svazu házené.

Do ČSSD vstoupil v roce 2001, následující rok se zapojil do komunální politiky v olomoucké městské části Nové Sady. V roce 2010 se stal olomouckým zastupitelem, o čtyři roky později primátorem.

V říjnu 2017 se stal poslancem, když ze třetího místa přeskočil díky preferenčním hlasům lídra kandidátky Romana Váňu, a ve sněmovně ho tak nahradil. V únoru 2018 kandidoval na mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové na post předsedy strany, ale neuspěl – získal pouze 21 hlasů.

V červnu 2018 ho prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem kultury v menšinovém kabinetu premiéra Andreje Babiše.

V polovině dubna 2019 odvolal Staněk ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích.

Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení: na Fajta kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP, u ředitelů olomouckého muzea se oznámení týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti.

Antonín Staněk (na snímku z března 2015)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK
UDÁLOSTI: Prezident jmenoval druhou vládu Andreje Babiše (zdroj: ČT24)