Babiš se sešel se Zemanem kvůli své účasti ve vládě

Praha - Prezident Miloš Zeman se odpoledne na zámku v Lánech sešel s Andrejem Babišem. Schůzka proběhla na Babišovu žádost. Šéf hnutí ANO chtěl zjistit Zemanův názor na své případné vládní angažmá. Babiš totiž usiluje o post vicepremiéra pro ekonomiku i ministra financí zároveň. K účasti ve vládě potřebuje podle zvyklostí negativní lustrační osvědčení, jeho jméno ale figuruje ve svazcích StB. Babiš spolupráci s StB odmítá a vede kvůli tomu na Slovensku soud. V jeho prospěch hovoří i vyjádření bývalého důstojníka tajné služby Andreje Kulhy. Ten týdeníku Euro řekl, že Babišův svazek je zfalšovaný.

„Jednal jsem o jeho názoru na mé působení ve vládě,“ uvedl Babiš. „Řekl mi, že se to dá řešit podle jeho názoru rychle přijetím účinnosti zákona o státní službě,“ dodal. Hrad obsah schůzky odmítl komentovat.

Babišovo hnutí si při jednání s ČSSD vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě, a právě samotný předseda je jedním z kandidátů. Babiš dnes nejdříve zopakoval, že sám má zájem stát se vicepremiérem pro ekonomiku, později řekl, že bude usilovat o obě tyto vládní funkce zároveň. K účasti ve vládě však potřebuje negativní lustrační osvědčení. To by měl problém získat; už dříve také uvedl, že o něj nehodlá ani požádat. Prezident se dříve vyjádřil, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje.

Babišův spis prý zfalšovali, aby si ulehčili práci. Podle odborníků je falšování výjimečné 

Bývalý důstojník tajné služby Andrej Kulha tvrdí, že svazek, který má dokládat Babišovu spolupráci s StB, je zfalšovaný. Kulha měl v 80. letech minulého století spis na starosti. Šéf Agrofertu podle něj vědomým agentem nebyl. Kolegové prý svazek zfalšovali, aby si ulehčili práci. Svoje tvrzení je připraven zopakovat před soudem.

Právě Kulha podle archivního svazku, který na Babiše založila komunistická tajná policie, ovšem v roce 1987 vypracoval dokument o přerušení spolupráce StB s agentem Burešem, což prý bylo krycí jméno Babiše. K přerušení spolupráce StB prý přistoupila kvůli tomu, že agent Bureš byl coby pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex vyslán na dlouhodobou služební cestu do Maroka. V tomto dokumentu se také píše, že „agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně“.

Zákon o veřejné službě byl schválen už před lety, ale dosud nevešla v účinnost pasáž, která řeší problematiku lustračních osvědčení - podle ní by osvědčení museli předkládat pouze úředníci. V pořadu televize Prima Partie to připomněl i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka; domnívá se také, že by se jednání o složení kabinetu neměla zastavit na interpretaci lustračního zákona. Pětadvacet let od revoluce nastal čas na otázku, zda má být tato norma vůbec uplatňována, řekl Sobotka. Zákon o veřejné službě si můžete přečíst zde.

Záznamy o Babišově spolupráci s StB zveřejnil bratislavský Ústav paměti národa (ÚPN). Podle dokumentů měl spolupráci podepsat v listopadu 1982. Slovenský list SME už dříve s odvoláním na informace z archivních dokumentů uvedl, že krycí jméno Bureš, pod kterým byl Babiš veden v osobním svazku StB, figuruje ve zprávách z operace s názvem Voják a Oko.

Babiš se s ÚPN soudí a trvá na tom, že StB na něho vedla svazek bez jeho vědomí a že je oběť. Případ považuje za zmanipulovaný. Vedení ÚPN nechtělo na tvrzení o falšování svazků bezprostředně reagovat. Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ovšem nedávno deníku SME řekl, že už přečetl tisíce spisů, ale s tím, že by důstojníci StB falšovali záznamy, se setkal zatím jen jednou.