Na severu republiky kácel silný vítr stromy na elektrické vedení, tisíce domácností jsou bez proudu

Bez elektřiny jsou tisíce domácností převážně v severní části republiky. Nejprve se kvůli silnému větru, který shazoval větve nebo i celé stromy, ponořila do tmy severní část Čech. Energetikům se postupně daří dodávky proudu obnovovat, ale objevují se další poruchy, a to především na severu Moravy a ve Slezsku. Před silným větrem varují meteorologové, výstraha platí až do noci.

ČEZ zaznamenal během odpoledne více než dvacet poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny kvůli nim zůstalo zhruba patnáct tisíc lidí hlavně v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji. Do devíti večer se energetikům sice podařilo většinu poruch v Čechách odstranit, mezitím ale přibyly nové na Moravě – na Olomoucku, Opavsku a Karvinsku. Bez elektřiny tak stále zůstávají tisíce domácností.

„Vítr se utišil a nám se daří dodávky elektřiny obnovovat,“ ujistila však mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Dodala, že se technici musí na řadu míst prořezávat. „Velmi nám pomáhají jednotky hasičského záchranného sboru,“ uvedla. Energetická společnost však předpokládá, že poslední opravy dokončí její pracovníci až v pátek ráno.

Hasiči měli ale práci i jinde než u poškozeného elektrického vedení. Jen v Libereckém kraji zasahovali u více než 50 případů, nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, které blokovaly silnice. „Nejvíce událostí jsme řešili kolem Hrádku nad Nisou, naštěstí nikdo nebyl usmrcen ani zraněn,“ uvedla mluvčí libereckých hasičů Pavlína Bílková.

Stromy popadaly také na železniční tratě, v podvečer nejezdily vlaky na pěti tratích v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji, zastavila se i doprava na koridoru z Prahy do Českých Budějovic. Po deváté však již byly všechny tratě průjezdné.

Varování před silným větrem vydal Český hydrometeorologický ústav, výstraha platí až do 23 hodin, a to pro většinu Čech s výjimkou Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje, ale zato se týká celého Kraje Vysočina.