Poche zůstává kandidátem na šéfa diplomacie. Babiš doufá, že se své ambice vzdá

Události: Vyjednávání ANO a ČSSD o ministrech (zdroj: ČT24)

ČSSD dál trvá na svých pěti kandidátech na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, řekl novinářům po sobotní schůzce s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem designovaný premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Prezidenta, který má k Pocheho nominaci trvalé výhrady, bude v neděli o personálních návrzích ČSSD i ANO informovat – a současně doufá, že Poche „státotvorně“ ze svých ambicí ustoupí.

Až Babiš sdělí Zemanovi jména ministrů, měl by se podle Hamáčka vytvořit prostor pro jejich schůzky s hlavou státu. „Premiér bude zítra (v neděli) informovat prezidenta o situaci, jací jsou kandidáti do případné vlády, a to jak za ANO, tak za sociální demokracii,“ uvedl Hamáček po zhruba hodinovém jednání s Babišem v Průhonicích. Pětice ministrů za ČSSD na tomto seznamu je shodná s tou, kterou schválilo nedávno stranické vedení, tedy včetně Pocheho.

Hamáček s Babišem prý neřešil, zda Pocheho později navrhne. „Nejsme u ústavních kroků. Zítra má být prezident informován o kandidátech,“ uvedl šéf ČSSD. Nechtěl předjímat možnou situaci, kdy by Babiš europoslance sociální demokracie do čela diplomacie nenominoval.

„Předpokládám, že zítra (v neděli) zazní informace o kandidátech a že bude prostor, aby se kandidáti s prezidentem sešli,“ vysvětlil. Z ČSSD dříve zaznívalo, že by osobní schůzka mohla Zemana přesvědčit ke změně názoru.

Babiš doufá, že Poche ze svých ambicí sleví

Babiš dopoledne řekl, že odmítáním Pocheho chce předejít ústavní krizi, protože europoslance odmítají KSČM i prezident Zeman. Kabinet s Pochem kvůli jejich postoji nemá cenu navrhovat, míní Babiš. „Prezident by ho ostatně odmítl i jmenovat,“ uvedl na svém facebookovém účtu Babiš.

„Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra. Bylo by lepší, kdyby kandidaturu zvážil a nelpěl na funkci,“ řekl po schůzce Babiš. Podle něho ČSSD dál trvá na svých kandidátech na ministry včetně Pocheho – a o tom také bude informovat v neděli prezidenta. „Uvidíme, jak to bude dál a jestli jsou hlasy členů ČSSD víc než zájem jednoho politika,“ řekl. 

Babiš jednal s Hamáčkem o vládě (zdroj: ČT24)

Europoslanec Miroslav Poche však o tom, že by přestal usilovat o funkci ministra zahraničí, jak ho dnes vybídl premiér, neuvažuje. Poche uvedl, že jeho nominace byla schválena už před vnitrostranickým referendem ČSSD, které rozhodovalo o vstupu do vlády s ANO. Myslí si proto, že by ustoupením od nominace zradil všechny sociální demokraty, kteří vládu podpořili, ale také své vlastní postoje při referendu.

„Zradil bych tím program a postoje, které jsem mnohokrát za těch šest týdnů (doba konání referenda) sdělil, rozhodně o tom neuvažuji,“ řekl Poche.

Hrad: Tuhle šarádu utneme rychle

„Tuhle nedůstojnou šarádu v režii ČSSD utneme velmi rychle. Pan prezident Pocheho nikdy nejmenuje ministrem zahraničních věcí,“ reagoval na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Někteří sociální demokraté argumentovali v posledních dnech textem ústavy, podle které prezident jmenuje premiéra „a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády“. Například místopředseda ČSSD Martin Netolický přišel s myšlenkou, aby Babiš navrhl Pocheho a v případě odmítavého postoje prezidenta podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu s tím, že hlava státu má povinnost návrhu premiéra vyhovět a ministry jmenovat.  

Prezident uvedl už v květnu, že je pro něj Poche nepřijatelný

Zeman uvedl už v květnu, že je pro něj Poche jako šéf české diplomacie nepřijatelný. Ke kritice se přidali i komunisté, o jejichž hlasy se má nově vznikající kabinet hnutí ANO a sociálních demokratů opírat.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ovšem na nominaci trvá. „Změna resortů možná z mého pohledu není. My jsme dali do referenda principy koaliční spolupráce a tam bylo jasně řečeno, které resorty bude sociální demokracie kontrolovat. Změna nepřichází v úvahu,“ vyjádřil se pro Právo Hamáček.

Hamáček na Twitteru také odkázal na Babišova slova, že by si strany neměly posílat vzkazy přes média. „Dnes (Babiš) ČSSD něco vzkazuje v Právu. Proto si s ním dnes promluvím mezi čtyřma očima a očekávám, že jeho slib, že si nebudeme navzájem kádrovat ministry, platí,“ uvedl Hamáček. Schůzka začala v 16:30 v Průhonicích.

Babiš uvedl, že jeho krok bude interpretovaný jako podraz, ale že zasáhnout musel. „Jinak by celý projekt menšinové vlády s ČSSD skončil nezdarem, a to jsem fakt nechtěl. Rád bych (…) měl funkční vládu co nejdřív,“ prohlásil. Schůzku se Zemanem má designovaný premiér naplánovanou na nedělní odpoledne a hlavě státu by zde měl představit jména všech ministrů. 

Miroslav Poche
Zdroj: ČT24

Poche pro ČT: Podporu v ČSSD mám, Babiš asi sleduje plán B

Sám Poche pak České televizi řekl, že má podporu napříč sociální demokracií. Výrok Babiše, který zazněl den poté, co ČSSD ve vnitrostranickém referendu schválila vstup do vlády s hnutím ANO, označil za nestandardní. „Pan premiér Babiš vyvolává velmi hlubokou koaliční krizi ještě před vznikem koalice. Moc tomu nerozumím, ale myslím, že tím asi sleduje nějaký plán B,“ konstatoval.

„V tuhle chvílí cítím velmi silnou a čím dál silnější podporu svých kolegů, jak z poslaneckého klubu, tak ze sociální demokracie a nevidím žádnou možnost, že by sociální demokracie pak tu vládu podporovala,“ pokračoval europoslanec. „Je dokonce možné, že se tím otevírají dveře nějaké menšinové vládě hnutí ANO a KSČM, určitě bez sociální demokracie, nebo možná k návratu SPD k jednacímu stolu.“