Česku hrozí, že přijde o evropské miliardy. Nehlídalo, jestli jdou zemědělské dotace opravdu zemědělcům

Česku hrozí, že bude muset vrátit asi 7,5 miliardy korun kvůli nedostatkům při rozdělování zemědělských dotací z evropských peněz. Upozornily na to Hospodářské noviny. Korekci vyžaduje Evropská komise proto, že ministerstvo zemědělství dostatečně nekontrolovalo, komu je vlastně přiděluje. To však pochybení odmítá a bude se sankci bránit.

Členské země EU by měly kontrolovat, zda přidělují zemědělské dotace těm, kterým skutečně náleží, a například vyžadovat důkaz, že má žadatel alespoň třetinu příjmů ze zemědělství. Evropská komise tvrdí, že Česko požadovanou kontrolu nevykonávalo a ani nezjišťovalo, zda žadatelé nepatří do skupiny firem podnikajících v různých oborech.

Kontrolní systém nazvaný aktivní zemědělec zavedly země EU v roce 2015. Ministerstvo se však hájí tím, že neexistuje právní úprava, která by kontroly nařizovala. „Vycházeli jsme z principu, že tam, kde se evropská legislativa k propojenosti vyjadřuje, jsme ji prověřovali. To se týká některých potravinářských dotací z Programu rozvoje venkova. Pokud legislativa není jasná, a to je případ aktivního zemědělce, propojenost podniků jsme neřešili,“ řekl deníku Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl ministrem zemědělství v letech 2015 až 2017, za které chce Komise Česku udělit sankci. Roku 2018 se výtky již netýkají, protože prověřování aktivních zemědělců bylo zrušeno.

Ministerstvo se bude sankci bránit. Své argumenty chce Komisi vysvětlit při bilaterálním jednání, celý proces potrvá řadu měsíců. „Nezvažujeme jakékoliv kroky vůči zemědělcům,“ zdůraznil přitom úřad bez ohledu na výsledek jednání s EK.

V období mezi lety 2014 a 2020 má Česko možnost získat z evropských fondů na zemědělství až 8,2 miliardy eur (přes 210 miliard korun podle aktuálního kurzu). Nejvyšší kontrolní úřad nedávno ministerstvu zemědělství vytkl, že většinu z miliard korun evropských dotací na rozvoj zemědělství z Programu rozvoje venkova stát rozdává velkým firmám. Podpora malých a středních podniků, kterým měl program pomoci, naproti tomu vázne. Ministerstvo tvrdí, že
velké podniky nezvýhodňuje.