Éra amalgámových plomb se chýlí ke konci. Zubaři se podřídí varování evropských expertů

Události: Peníze na dražší plomby (zdroj: ČT24)

Od července přestanou zubaři dávat dětem a těhotným nebo kojícím ženám levnější amalgámové plomby. Podřídí se tak Evropské unii. Za dražší výplně budou zároveň požadovat vyšší úhrady od zdravotních pojišťoven. Od příštího roku budou nákladnější plomby povinné pro všechny.

Sněm České stomatologické komory (ČLK) vyzval v neděli vládu, aby přidala peníze nebo omezila rozsah hrazené péče. Pojišťovny podle nich platí méně, než jsou reálné náklady zubařů. Vyplývá to z usnesení sněmu ČLK, který o víkendu zasedal v Mikulově.

„Je nutno v souladu se zákonem vyčlenit tolik peněz na stomatologii, aby byly pokryty kalkulované ceny, anebo zúžit rozsah hrazené péče v souladu s prostředky, které pojišťovny na stomatologickou péči mají,“ píše se v usnesení.

O finálních úhradách budou stomatologové s pojišťovnami jednat 30. května. Peníze na plomby už jsou podle ministerstva zdravotnictví jisté.

  • Evropská unie od poloviny roku 2018 zakázala dávat amalgámové plomby na stálé zuby pro děti do 15 let, těhotné a kojící ženy. Z veřejného zdravotního pojištění jim jsou hrazené dražší bílé výplně.
  • Od roku 2019 zákaz platí i pro ostatní pacienty, míchaný amalgám u nich nahradí takzvaný dozovaný, tedy přesně odvážený a zabalený výrobcem. Dosud se rtuť a kovový prášek, z něhož jsou plomby vyrobené, odvažovaly přímo v ordinacích.
  • Zdroj: ČTK

„Amalgám od prvního ledna 2019 už nesmí být takzvaně nedózovaný neboli míchaný v ruce, což mělo závažné důsledky pro životní prostředí, ale hlavně pro zdravotní personál, který s tím pracoval,“ uvedl prezident ČLK Roman Šmucler. 

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO) počítá s tím, že celkový dopad do systému veřejného zdravotního pojištění bude v příštím roce 1,5 až 2 miliardy korun. 

Ročně zubaři udělají přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

Zubní lékaři prosazují to, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. V roce 2012 to navrhl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tehdejší vládní koalice to ale zamítla. Podle současného vedení ministerstva ale bude vždy jedna varianta zubní výplně hrazená.

Sněm v dalších usneseních vyzval vládu, aby uvolnila peníze na zvýšení platů učitelů zubního lékařství v zájmu zachování existence výuky, zachování akreditace oboru a zachování počtu zubních lékařů. Podle lékařských fakult si učitel stomatologie vydělá ve srovnání s kolegou z praxe méně, takže jich je nedostatek.