Foldyna: Nebudu se omlouvat křiklounům, kteří organizují demonstrace proti prezidentovi

Události, komentáře: Foldyna o incidentu na Olšanských hřbitovech (zdroj: ČT24)

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna mluvil v ČT o incidentu, který se odehrál v úterý na akci motorkářského klubu Noční vlci blízkého Vladimiru Putinovi. Ten přijel do Prahy uctít památku sovětských vojáků padlých v Česku za druhé světové války. Proti tomu, že památku uctívali právě Noční vlci, protestovaly desítky lidí. Foldyna se s několika z nich dostal do potyčky, za což ho kritizoval předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Chtěl po něm omluvu, které se nedočkal. Rozhovor s Jaroslavem Foldynou vedl Daniel Takáč.

Abychom si to na začátek ujasnili: Platí pořád to, že se nebudete omlouvat, jak po vás požaduje Jan Hamáček?

Pane redaktore, jestli se budu omlouvat…? Záleží, komu bych se měl omlouvat. Snad se mohu omluvit svým spoluobčanům za to, že jsem jako politik nedokázal, aby mládež v České republice dostala takové informace a takovou výchovu, aby ve svých prohlášeních a postupu - protože to byli především mladí lidé - neříkala takové nesmysly. 

Ale to asi neměl pan předseda na mysli, když říkal, že jste to přehnal. Já se ptám na tohle.

Samozřejmě. Nevím, co měl na mysli, to jsem nepochopil. 

Nemáte pocit, že jste to přehnal, když to říká váš předseda?

Pane redaktore, co jsem přehnal? Vůbec nevím, komu bych se měl omluvit.

To byste si měl vyřídit s panem předsedou. To říká Jan Hamáček, že jste to přehnal.

Jestli pan kolega Hamáček myslí, že bych se měl omluvit lidem, kteří tam demonstrovali, to znamená nějaký pan Uhlíř, Cempera nebo pan Peščinski, nebo jak se jmenuje… Těm lidem se v životě nemohu omlouvat. Za co bych se jim omlouval? Vždyť jeden z nich skončil v policejní cele. Vždyť je odvezl zelený anton. Mě neodvezli, já jsem se choval slušně. Nemám se za co omlouvat.

Pokud se nemýlím, tak tam policie někoho zadržela, protože neuposlechl výzvu a policie chtěla Noční vlky a jejich odpůrce oddělit. Za to tam skončil, pokud se nemýlím.

To mně je celkem jedno. Já jsem v policejním antonu neskončil. Já jsem se choval slušně, respektoval jsem všechny výzvy policie a budu je vždy respektovat, protože to je součást slušnosti. Ti, co to nerespektují, skončí v zeleném antonu. Takže nevím, komu bych se měl omlouvat. Za co? Mám se omlouvat za to, že jsem vlastenec? Český vlastenec? To je absurdní.

Tam vám někdo vyčítal, že nejste vlastenec? Tam šlo o vlastenectví ve sporech, které jste vedl?

Já se budu omlouvat vždy, když udělám chybu, pane redaktore. Člověk je tvor chybující, takže to se může stát. Ale tady jsem žádnou chybu neudělal.

Myslíte, že je v pořádku, aby místopředseda možná už brzy vládní strany posílal někoho vulgárními slovy do zadních partií? To je v pořádku?

Pane redaktore, ve vypjaté situaci, ve které jsem diskutoval s člověkem, který nedržel žádné principy, ani morální, ani hygienické, protože jeho tvář jsem měl půl centimetru před svou tváří, tak… na hrubý pytel hrubá záplata. Komu bych se měl omlouvat? Těmto lidem? No to je komické.

Jan Hamáček píše na svém Facebooku také o tom, že s vaší účastí na té akci (příjezdu Nočních vlků) ČSSD nemá a nechce mít nic společného. Vadí vám to?

Ne, nevadí mi to. Myslím si, že kolega Hamáček vyjádřil postoj, který mi nemůže vůbec v ničem vadit. Sociální demokracie to neorganizovala. Jel jsem tam dobrovolně, jezdím tam čtyři roky a nemám, co bych na tom měnil. Ani se nad tím nepohoršuji. Prostě to nebyla akce sociální demokracie, byla to jiná akce a já jsem ji navštívil, jako navštěvuji řadu jiných akcí.

Vám nevadí, že strana, jejímž jste členem, s chováním vlastního místopředsedy nechce mít nic společného?

Pane redaktore, strana, to je spousta lidí. Nás je sedmnáct tisíc. Dnes jsem dostal stovky e-mailů a zpráv na Facebooku a Twitteru. Na Twitteru to byly ty negativní, to se musím přiznat. Těch nebyly stovky, ale bylo jich pár.

Takže byly obojí, jak to tak obvykle bývá.

Samozřejmě, obvykle to bývá, nicméně většina těch vyjádření, která jsem dostal, sedmdesát nebo osmdesát procent, byla pozitivní a myslím si, že to jsou právě členové sociální demokracie, naši voliči. Nemám, komu bych se omlouval. Kdybych si byl vědom něčeho, co jsem udělal špatně, okamžitě bych to udělal. Jsem takový člověk. Ale nebudu se omlouvat nějakým křiklounům, kteří organizují demonstrace proti prezidentu České republiky. Lidé, kteří nechtějí respektovat výsledky demokratických voleb. 

To je špatně, že někdo demonstruje proti něčemu?

No jestliže o sobě někdo tvrdí, že je demokrat, a potom demonstruje proti většinově zvolenému prezidentovi a organizuje různé happeningy, tak nechci říkat, jestli je to špatné, ale minimálně nerespektují demokracii, po které volají. Mají jinou demokracii, chtějí tu svoji a tu já nechci. Já se prostě takovýmto lidem nebudu podbízet. 

Vy jste říkal, alespoň jsem se to dočetl v ČTK, že jste se postavil na stranu tradice a historie. Jaká tradice a historie souvisí s Nočními vlky?

Pane redaktore, tradice a historie nesouvisí s Nočními vlky. Souvisí s tou událostí, která se tady odehrála. Lidé, kteří sem přijeli na těch motorkách, ať jsou to Noční vlci, nebo se jmenují jinak, tak přijeli na hroby svých předků, kterých 140 tisíc položilo život za to, abychom tady vy a já mohli svobodně mluvit, abychom vůbec žili. Byli jsme určeni k likvidaci a tito lidé, jejich otcové, dědové a pradědové nás přijeli osvobodit. Já jsem s nimi přišel položit květiny na jejich hroby. Co je na tom špatného? To ctím tu tradici. Budu ji ctít vždycky.

A proč k tomu potřebujete Noční vlky?

Nepotřebuji k tomu Noční vlky.

Proč jdete uctít památku padlých sovětských vojáků, zrovna když přijedou Noční vlci?

Účastním se celé řady pietních aktů, takže držím tradici, držím svátky. Jsem velice hrdý na tuto svoji činnost.

Já se ptám, proč zrovna v den…

Proč bych nešel s jejich vnuky? 

Proč s nimi? To je výchozí otázka.

Proč ne s nimi? Protože jsem motorkář a u motorkářů se na politiku nehraje, pane redaktore. Tam se takové věci nenosí, tam se nosí tradice, rukoudání, držení slova, čestnost a to jsou věci, které mi imponují, tak proto s nimi. 

Říkáte, že nevzýváte Stalina jako masového vraha, ale Noční vlci, alespoň některá jejich část ho určitě vzývá, alespoň vlajkami to dávají najevo. Před chvíli jste říkal, že politiku neřeší, ale tohle je svým způsobem politika. Každopádně vzývají Stalina - alespoň na vlajkách to část těch lidí má.

Ty vlajky reprezentovaly dobu, kdy Stalin spolu s Rooseveltem a Churchillem a maršálem Titem byli vítězi druhé světové války. Vzývají člověka, který byl vítězem druhé světové války. Nezažil jsem, že by vzývali Stalina jako vládce Sovětského svazu, jako masového vraha. O Stalinovi  hovoří jenom v souvislosti s druhou světovou válkou a myslím si, že ta postava k tomu prostě patří. Stalin byl velitel Rudé armády, která osvobodila Evropu od fašistického a nacistického Německa. To je asi tak všechno.