Soudkyně Králová se zatím do taláru nevrátí. Čelí ještě jedné kárné žalobě

Helena Králová se zatím k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 nevrátí. Kárný senát Nejvyššího správního soudu rozhodl, že u ní nadále trvají důvody pro dočasné zproštění funkce. Kárný senát minulý týden soudkyni na rok snížil plat, čelí ale ještě jedné kárné žalobě.

Králová bude mít rok snížený plat o 15 procent za chyby v kauze Vojenského zpravodajství. Kárnou žalobu na ni kvůli tomu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který ale požadoval úplné odvolání soudkyně z funkce.

Kárný senát ale nedal žalobě za pravdu v plném rozsahu a uložil mírnější postih v podobě srážek z platu. Ve čtyřech z pěti případů totiž podle soudu postup Králové nepřesáhl meze kárného provinění.

Nyní tak kárný senát rozhodoval, zda se Králová může vrátit zpět do taláru. Dospěl ale k závěru, že „s nikoliv nevýznamnou pravděpodobností“ může být v druhém kárném řízení natrvalo zbavena funkce soudkyně, a proto je dočasné opatření stále aktuální. 

Druhou kárnou žalobu podal na Královou předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Měnila podle něj názor na zákonnost odposlechů v kauze tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Jana Nečasová i Petr Nečas. Stejně jako Pelikán požaduje i Vávra, aby soudkyně byla odvolaná z funkce. Kárný senát se bude žalobou zabývat 11. dubna.