Králová zůstane dál soudkyní. Kárný senát jí jako trest za chyby v kauzách na rok snížil plat

Kárný senát snížil soudkyni Králové plat, z funkce ji neodvolal (zdroj: ČT24)

Soudkyně Helena Králové bude mít rok snížený plat o 15 procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu ji tak potrestal za chyby v kauze Vojenského zpravodajství. Soud mohl Králové podle závažnosti provinění uložit důtku, snížení platu nebo odvolání z funkce předsedkyně soudního senátu. Nejpřísnějším trestem je odvolání z funkce soudkyně. Kárnou žalobu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Senát při projednávání žaloby detailně prošel pět případů, kde Králová údajně vícekrát nerespektovala pokyny odvolacího soudu. Návrhu na odvolání Králové z funkce nakonec nevyhověl. Ve čtyřech případech totiž postup soudkyně nepřesáhl meze kárného provinění.

Pelikán v reakci uvedl, že ho rozhodnutí zaskočilo. O nárocích pro funkci soudce má podle svých slov jiné představy. Loni v prosinci Královou dočasně zprostil funkce soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1. Vyčítal jí, že kvůli nerespektování právních názorů nadřízených soudů výrazně protáhla v pěti kauzách délku trestního řízení.

Obhájci Králové uznali, že některá rozhodnutí mohla lépe odůvodnit. Jinak ale kárné řízení vnímají jako tlak na „neposlušnou“ soudkyni a navrhovali zproštění žaloby.

Senát se zabýval například kauzou údajného zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou. Králová všechny obžalované opakovaně osvobodila. Městský soud v Praze nakonec nechal případ přidělit jiné soudkyni, která je uznala vinnými. 

Soudkyně musela vysvětlovat například svůj pohled na věrohodnost svědecké výpovědi Nečase. „Hodnocení důkazů je výsostným právem soudce u soudu prvního stupně,“ reagoval na námitky ministerstva advokát Králové Jiří Teryngel. K rozhodnutí soudu uvedl, že ho respektují.

Podle kárného senátu ale Králová výpověď expremiéra Petra Nečase chybně hodnotila. Předseda senátu Karel Šimek uvedl, že na ni pohlížela „v extrémním rozporu s rozumným myšlením“.

U čtyřech dalších kauz poukázal kárný senát na to, že šlo o komplikovanou ekonomickou kriminalitu. „Hospodářské kauzy nejsou černá kontra bílá, jsou to věci, které je velmi obtížné hodnotit, deset lidí bude mít deset trochu jiných názorů,“ řekl Šimka. Doplnil, že pokud by se pochybení Králové prokázalo v plném rozsahu kárné žaloby, nejspíš by ji soud skutečně odvolal z funkce.

Senát se zabýval například postupem v kauze bývalého ředitele firmy Čepro Tomáše Kadlece a jeho někdejšího obchodního ředitele Alexandra Houšky. Podle žalobce podepsali v letech 2003 až 2005 nevýhodné smlouvy. Králová oba muže opakovaně osvobodila, o případ nakonec také přišla.

Králová čelí ještě jedné kárné žalobě

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové Králová zatím zůstává i nadále dočasně zproštěna výkonu funkce a pobírá polovinu platu. Kárný senát musí nyní zvážit, zda se může vrátit do taláru.

Soudkyně totiž čelí ještě jedné kárné žalobě, kterou na ni podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Měnila podle něj názor na zákonnost odposlechů v kauze tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem. Kárný senát se zatím věcně zabýval jen Pelikánovou žalobou. Vávra zatím nechtěl aktuální vývoj komentovat. Nejdříve se chce seznámit s odůvodněním rozhodnutí. Senát se bude jeho žalobou zabývat v polovině dubna. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kárný senát začal ve středu projednávat i žalobu na soudkyni blanenského soudu Danu Sedlákovou, kterou Pelikán v únoru dočasně zprostil funkce. Čelí jí pro průtahy a pochybení v rozhodovací činnosti. Předsedkyně blanenského soudu navrhuje odvolání Sedlákové z funkce. Soudkyně chybu přiznala v jednom skutku. Kárný senát jednání odročil na 11. dubna.