Soud sebral kauzu Vojenského zpravodajství soudkyni, jež dvakrát osvobodila Nečasovou

Události: Kauzu Vojenského zpravodajství už nebude řešit soudkyně Králová (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud odebral soudkyni obvodního soudu Heleně Králové případ zneužití Vojenského zpravodajství, ve kterém je obžalována mimo jiné manželka bývalého premiéra Jana Nečasová. Soudkyně Králová Nečasovou i obžalované zpravodajce dvakrát zprostila obžaloby, městský soud ale její verdikty vždy zrušil. Po druhém zrušení rozsudku nařídil výměnu soudce. S novým soudcem se případ po třech letech nejspíše vrátí na úplný začátek.

Helena Králová měla letos rozhodovat o dvou kauzách, ve kterých figuruje Jana Nečasová (dříve Nagyová), ale v jedné již pokračovat nebude. Místo ní na Obvodním soudu pro Prahu 1 připadl případ soudkyni Pavle Hájkové.

„Nařizuje se, aby věc byla projednána a rozhodnuta jiným samosoudcem,“ stojí v usnesení městského soudu, který v prosinci znovu zrušil osvobozující rozsudek Králové. Jde o případ sledování první ženy tehdejšího premiéra Petra Nečase Vojenským zpravodajstvím v roce 2012.

Městský soud: Králová postupovala jednostranně

Předseda senátu městského soudu Richard Petrásek vytkl Králové, že postupovala „naprosto jednostranně“. Výsledkem byl verdikt, který považuje Petrásek za bezprecedentní a v „extrémním rozporu“ s obsahem důkazů.

„Soudkyně vyhodnotila důkazy, které svědčí jak v neprospěch, tak ve prospěch obžalovaných, pouze v jejich prospěch. Pokud už takhle rozhodla dvakrát, máme pochybnosti, že by potřetí rozhodla nestranně,“ vysvětlila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„V té trestní věci došlo k určitým výrazným pochybením, k opomenutí důkazů, k deformaci důkazů,“ upozornil také státní zástupce Rostislav Bajger.

Trestní řád umožňuje nařídit výměnu soudce, pokud odvolací soud vrací věc soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí. Zpravidla se tak děje tehdy, když daný soudce opakovaně nerespektuje právní názor nadřízeného soudu.

„Opakované rušení prvostupňových rozhodnutí je spíše výjimečné a tomu zřejmě odpovídá i postup, který teď zvolil městský soud. Soudce musí rozhodovat nestranně, ale když nestrannost ztratí a na případ se dívá jedním okem a to druhé ne a ne otevřít, tak nezbývá nic jiného a je lepší pro věc spravedlnosti, aby to soudil soudce jiný,“ poznamenal k případu předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Nečas lhal – buď u soudu, nebo ještě jako premiér

Odvolací soud také zpochybnil výpověď bývalého premiéra Petra Nečase, bývalého nadřízeného a dnes manžela Jany Nečasové. Soudce upozornil na zásadní rozpor mezi vyjádřeními Nečase v červnu 2013 a před soudem. Zpočátku totiž tvrdil, že o sledování své tehdejší manželky a dalších lidí nevěděl. U soudu však uvedl, že impuls k akci tajné služby ohledně jeho tehdejší manželky Radky vzešel od něj.

I to podle senátu městského soudu obvodní soud přehlédl. „Obvodní soud nemístně bagatelizuje z logiky věci vyplývající skutečnost, že svědek RNDr. Nečas buď lhal v prohlášení ze dne 15. 6. 2013, nebo ve své výpovědi v této trestní věci,“ stojí v usnesení, kterým odvolací soud zrušil osvobozující verdikt.

Znovu od začátku

Pavla Hájková
Zdroj: ČT24

Soudkyně Pavla Hájková, které kauza Vojenského zpravodajství nově náleží, řekla, že případ zatím neprostudovala. Co udělá nejprve, však ví. „První úkon bývá, že se soudce dotáže stran (…), zda se budou opakovat všechny důkazy, nebo budou strany souhlasit s konstatováním některých z nich,“ přiblížila.

Dá se tak očekávat, že se kauza protáhne. Podle advokáta Jaroslava Ortmana se případ nejspíše vrátí na úplný začátek. „Samozřejmě, že obhájci všech obžalovaných budou požadovat provedení všech důkazů znovu od začátku,“ předpokládá. 

Případ přitom začal proslulou razií na Úřadu vlády v červnu 2013, po které padla Nečasova vláda. Soud v kauze zneužití Vojenského zpravodajství začal v roce 2014, táhne se tedy téměř tři roky. Kauza se týká sledování první manželky expremiéra Petra Nečase Radky Vojenským zpravodajstvím, které nařídila Jana Nečasová (Nagyová). Podle obžaloby tak učinila z osobních důvodů, Radku Nečasovou považovala za sokyni.

Kromě Jany Nečasové čelí obžalobě také bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. 

Obžalovaní však tvrdí, že ve skutečnosti nešlo o sledování, ale takzvané kontrasledování, přičemž Nečasová (Nagyová) zpravodajce nijak neúkolovala, ale zprostředkovávala jejich komunikaci s premiérem.

Obvodní soud nejprve obžalovaným udělil trestním příkazem roční podmínku a čtyřletý zákaz činnosti ve státní správě. Jana Nečasová však podala proti rozhodnutí odpor a rozhodnutí o zpravodajcích zrušil městský soud. Poté dvakrát zrušil i osvobozující rozsudky, které vynesl obvodní soud v hlavním řízení.

Kauza tzv. trafik rovněž připadla Králové

Helena Králová nicméně řetězec případů spojených s Janou Nečasovou úplně neopouští. Manželka expremiéra, která bývala ředitelkou sekce kabinetu předsedy vlády, je obžalovaná i v dalších případech.

Soudkyni Králové připadla i kauza tzv. trafik pro bývalé poslance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, kteří se v roce 2012 vzdali mandátů a nepoložili tak Nečasovu vládu. Šlo tehdy o spor o daňový balíček, který měl v době doznívající krize mimo jiné zvýšit DPH. Trojice poslanců jakékoli zvyšování daní odmítala. Dva z rebelujících poslanců ovšem krátce poté, co se vzdali mandátů, získali lukrativní posty ve státních či polostátních firmách.

Helena Králová se z projednávání případu trafik chtěla sama vyloučit, protože její kolegyní je manželka exposlance ODS Petra Tluchoře, který v kauze také figuruje. Návrh ale nadřízený soud odmítl. Exposlanec sám stejně jako Fuksa a Šnajdr nejsou obžalováni, jejich stíhání již na počátku zastavil Nejvyšší soud, podle něhož se na jejich jednání vztahovala indemnita. Před soudem ale stanou jak Jana Nečasová, tak i sám expremiér Petr Nečas. Obžalován je také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

  • Státní zástupci v červenci 2016 obžalovali expremiéra Petra Nečase i jeho manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) v kauze takzvaných trafik.
  • Tři bývalí poslanci ODS podle státních zástupců dostali lukrativní posty za to, že se vzdají svých mandátů ve sněmovně, a umožní tak přežití Nečasovy vlády.
  • Exposlanci ale mezi obžalovanými nejsou, Nejvyšší soud totiž jejich stíhání s odkazem na indemnitu zrušil a stát jim musel vyplatit statisícová odškodnění.
  • Jana Nečasová je navíc obžalovaná i kvůli nezdanění drahých dárků – třeba luxusních kabelek nebo šperků. Tyto dvě větve totiž žalobci letos v březnu sloučili.