Bečváře vystřídá v čele armády Aleš Opata. Podle ministryně má sjednotit rozpolcené generály

Novým náčelníkem Generálního štábu AČR bude Aleš Opata (zdroj: ČT24)

Novým náčelníkem generálního štábu bude Aleš Opata. Oznámila to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO). Návrh na odvolání nynějšího náčelníka Josefa Bečváře předloží vládě ve čtvrtek. Opata patří k nejzkušenějším vojákům české armády. Má za sebou řadu zahraničních misí a velel i chrudimským výsadkářům nebo 4. brigádě rychlého nasazení v Žatci.

Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Do funkce by měl nastoupit 1. května. Jeho prvním úkolem bude reorganizace velení české armády, dodala ministryně.

Události: Do čela české armády se postaví generál Aleš Opata (zdroj: ČT24)

Bečvář by měl ve funkci skončit k 30. dubnu, původně žádal o prodloužení svého působení v čele štábu do konce roku. „Ke slovům paní ministryně obrany Karly Šlechtové o mém odvolání k 1. květnu 2018 se v tuto chvíli nebudu vyjadřovat. Své stanovisko poskytnu po projednání jejího návrhu ve vládě,“ napsal na Facebooku. K nástupu do nové funkce se nevyjádřil ani Opata. Podle zástupců štábu je tento týden na dlouhodobě plánované rehabilitaci.

Ministryně chce do vedení mladší generaci

Šlechtová po nástupu Opaty očekává omlazení velitelské struktury armády. „Chci vytáhnout mladší generaci do řízení a velení Armády České republiky,“ uvedla. „Chceme obměnit celé vedení a řízení, bude to opravdu enormní krok,“ doplnila. Změny podle ní jdou ruku v ruce s reorganizací armády podle standardů NATO, která by měla být hotová v roce 2019. 

S novým náčelníkem pak chce řešit hlavně vyzbrojení armády. „Budu se s ním bavit o velkých akvizicích, které armáda bude potřebovat,“ uvedla. Očekává, že Opata zajistí, aby armáda měla jednotné požadavky ohledně vybavení. „Jde o to, aby se generální štáb choval jako tým, abych tam neměla rozpolcené generály, kteří se mezi sebou dohadují,“ řekla. „Je pro mě nepřijatelné, aby mi jeden generál říkal něco a za týden další generál úplně něco jiného,“ dodala.

Návrh na jmenování Opaty Šlechtová předem projednala s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i prezidentem Milošem Zemanem. Prezidentovi záměr sdělila na schůzce ve středu, Zeman byl s výběrem spokojen, uvedla. Výběr nástupce Bečváře konzultovala i s odbornou veřejností a vojskem.

Opata má podle Šlechtové u vojáků velký respekt, což pro ni bylo při rozhodování důležité. Roli sehrálo i jeho velitelské angažmá na zahraničních misích v Kosovu nebo v Afghánistánu. Požadavek na odvolání Bečváře předloží ministryně vládě ve čtvrtek.

Po projednání kabinetem představí návrh i obrannému výboru. „Je mi ukládáno ho projednat, není povinností, aby byl schválen,“ podotkla. Předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) ale změnu v čele generálního štábu uvítala. „Generál Opata je velmi schopný voják, který prošel řadou nasazení, má zkušenosti s velením i štábní prací a má respekt armády,“ uvedla. Ocenila také, že Šlechtová volbu předem konzultovala. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Současnému náčelníkovi Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období už loni v létě. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nástupce nehledal kvůli sněmovním a prezidentským volbám a Bečvářovi mandát prodloužil o rok.

Šlechtová uvedla, že novou žádost o prodloužení Bečvářova působení odmítla i kvůli tomu, že Bečvář dosáhl důchodového věku. „Prodlužování závazku napodruhé není dobré ani jako signál pro vojáky,“ řekla. „Pana armádního generála Bečváře maximálně respektuji, ale každý se musíme smířit s tím, co už jsme udělali,“ dodala.