Čubova rezignace hrozí smést celý jeho klub. Žádný volný senátor se do něj nehrne

168 hodin: Absentér (zdroj: ČT24)

Senátor František Čuba (SPO) předčasně končí svoji misi v horní parlamentní komoře. Na zbývající dva roky si budou muset Zlíňané vybrat jiného senátora. Znamená to ovšem, že hrozí rozpad senátnímu Klubu nezávislých senátorů. Náhradník za Čubu zatím není na obzoru. O cestě Františka Čuby ze Senátu točili pro 168 hodin Kristina Ciroková a Luboš Dostál.

Senát by brzy mohl mít hned jedenáct členů nezařazených do žádného klubu. Tři z nich – Eliška Wagnerová, Libor Michálek a Václav Láska –  se kdysi spolu s dalšími dvěma senátory nakrátko pokusili vytvořit vlastní klub, ale záhy se rozpadl. Čtyři další – Ivo Valenta, Alena Dernerová, Ladislav Kos a Petr Orel – po svém zvolení do žádného nevstoupili.

Nikdo z této sedmy však nemá zájem vstoupit do Klubu nezávislých senátorů, pro který by ohlášené složení mandátu Františka Čuby ke konci února znamenalo zánik. Byl zázemím pro pětici senátorů převážně z menších levicových uskupení či nestraníky. Odchodem Františka Čuby však klesne jeho počet na čtyři, přičemž povinné minimum členů pro existenci senátního klubu je pět.

Nový člen se bude hledat těžko. Eventuelní nabídka by totiž stávající nezařazené senátory přivedla do společnosti lidí, s nimiž se vesměs názorově výrazně rozcházejí. „Já bych ji odmítl dříve, než by ji stačili doříct,“ konstatoval Václav Láska, který sice kandidoval za KDU-ČSL a Zelené, ale do lidoveckého klubu rovněž nevstoupil.

Předsedou senátního Klubu nezávislých senátorů je šéf SPO Jan Veleba, jeho členy jsou vedle Františka Čuby také Jaroslav Doubrava (S.cz), Jiří Cienciala (nestr., kandidoval za uskupení OSN) a Václav Homolka (KSČM). Pokles počtu členů pod pět a rozpad by znamenal ztrátu řady výhod, které ruku v ruce s existencí klubu jdou.

„Má právo na tajemnici, kterou může platit, na kanceláře, kde se klub setkává, a jednotliví senátoři mají nárok na svoji kancelář nebo místo v kanceláři,“ shrnul výhody místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB, člen klubu STAN). V případě pětičlenného Velebova klubu jde zhruba o 64 800 korun, platí z nich mimo jiné tajemníka Zdeňka Musila. Jan Veleba jako předseda klubu pak ještě bere k platu 30 800 korun navíc a má k dispozici služební auto.

Měsíční příspěvky na Klub nezávislých senátorů
Zdroj: ČT24

Jan Veleba zatím nechce říct, jak na hrozbu zareaguje. Na otázku, jak to s klubem bude, pouze odpověděl: „Dozvíte se.“ K avizované rezignaci Františka Čuby pak řekl, že ji „Klub nezávislých senátorů vzal na vědomí“. Podle Jiřího Šestáka zanikne klub následující den po zaniknutí mandátu pátého senátora.

Naposledy v srpnu 2016

Člen SPO František Čuba byl senátorem za obvod Zlín od roku 2014, mandát tedy měl až do roku 2020. V horní komoře se však vystudovaný agronom, který proslul především jako vedoucí úspěšného JZD Slušovice v 60., 70. a 80. letech, ukázal naposledy koncem srpna 2016.

Na poslední schůzi, tedy rok a půl poté, přečetl jeho senátorský „soused“ z Uherského Hradiště Ivo Valenta (nestr., zvolen za SsČR) dopis, podle kterého se Čuba „rozhodl rezignovat na pozici senátora“ s tím, že předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) dostane rezignační dopis koncem měsíce.

Právě Štěch v minulosti senátora Čubu opakovaně vyzýval, aby kvůli dlouhodobým absencím rezignaci zvážil. Čelil za to i kritice členů Klubu nezávislých senátorů. „Je to nejstarší senátor. Je nemocný, měl dvě operace po sobě. Byl tady jiný mladší senátor, který rok… A nikdo se na nic neptal. A najednou se z toho dělá věda,“ řekl Václav Homolka.

František Čuba respektive jeho asistent Milan Frnka odkazovali na zdravotní potíže a nepřítomnost na schůzích Senátu omlouvali tím, že pravidelně docházel do své senátorské kanceláře ve Zlíně. „Chodíval sem na 99 procent každý den,“ ujistil Milan Frnka. Reportérům České televize se sice nikdy nepodařilo Františka Čubu v kanceláři zastihnout, podle Frnky „je to tvrzení proti tvrzení“.

ČT se opakovaně pokusila navštívit kancelář senátora Čuby
Zdroj: ČT24

Během nepřítomnosti pobíral František Čuba senátorský plat – včetně náhrad na reprezentaci a dopravu 129 400 korun. Až po devíti měsících absencí začal peníze přeposílat na charitu. Podle Jiřího Šestáka  přitom „měl možnost chodit na nemocenskou, řešit to jiným způsobem“.

Plat Františka Čuby
Zdroj: ČT24

František Čuba dostane po své rezignaci ještě odstupné. To dosahuje podle zákona výše čtyř měsíčních platů bez náhrad, celkem tedy 303 600 korun.