TÉMA

Jan Veleba

Český fotograf pořídil snímek mlhoviny Temný žralok. Vyhrál s ní soutěž

Český astrofotograf Jan Veleba zachytil mlhovinu v souhvězdí Kéfea, které je 650 světelných let daleko. Souhvězdí bylo dlouhou dobu fotograficky opomíjené, astronomové říkali, že v něm nic není. Veleba však zachytil mlhovinu zvanou Tmavý žralok (Dark shark) se dvěma namodralými mlhovinami a dvěma hvězdami. Fotografoval několik nocí od konce srpna do konce října, když nesvítil Měsíc, a dokázal to po 52 hodinách expozice. Se snímkem vyhrál listopadovou soutěž o nejlepší fotografii vesmíru z Česka.
13. 12. 2019|

Zemřel otec „slušovického zázraku" František Čuba. Bylo mu 83 let

Ve věku 83 let zemřel v pátek otec „slušovického zázraku“ (ekonomické prosperity JZD Slušovice před listopadem 1989) a bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) František Čuba. Informaci serveru novinky.cz potvrdil agentuře ČTK jeho přítel a bývalý předseda SPO Jan Veleba.
29. 6. 2019Aktualizováno29. 6. 2019, 15:00|
168 HODIN

Informační chaos má zakrýt zpackanou operaci Skripal. Šíří ho i čeští politici

Kauza otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala zamotala kdekomu hlavu. Přes kupící se důkazy se po světě i v Česku stále najde dost lidí, kteří odmítají obvinění, že o vraždu se pokusili agenti Kremlu. Poukazují hlavně na to, že v prostředí tajných služeb si nemůžete být ničím jisti. A právě vyvolání co největší nejistoty a zmatení je podle mnoha odborníků cílem současné kremelské propagandy.
15. 10. 2018|

Wagnerová, Bublan nebo Filipiová. V Senátu strávili několik let, teď se rozhodli odejít

O víkendu rozhodnou Češi o složení třetiny Senátu. Kandidátů je tentokrát podle Českého statistického úřadu víc než při předchozích volbách před šesti lety. Své uchazeče má celkem 43 stran a hnutí, to je o sedm víc než minule. Přibylo i nezávislých kandidátů. Přitom ale některá známá jména i dlouholetí členové horní komory parlamentu už svůj mandát obhajovat nebudou. Je mezi nimi například Eliška Wagnerová, Daniela Filipiová, František Bublan nebo Jan Veleba.
4. 10. 2018|

Veleba nebude obhajovat post senátora, odejde i z čela SPO. Člověk má vědět, kdy skončit, uvedl

Senátor Jan Veleba nebude na podzim obhajovat místo v horní komoře parlamentu. Na konci března také odstoupí z čela Strany práv občanů (SPO). Chtěl by se místo toho věnovat například publikační činnosti v oblasti zemědělství.
9. 3. 2018|

Velebova SPO se dvoří ČSSD. Rozhodně ne, odmítá myšlenku spolupráce předseda Hamáček

Strana práv občanů se pokouší o námluvy s novým vedením ČSSD. Upozornila na to Mladá fronta DNES. Předseda SPO Jan Veleba hovoří přinejmenším o „hodně těsné spolupráci“, podle deníku se objevily i úvahy o spojení. Nový předseda sociální demokracie Jan Hamáček je však zdrženlivý, výhody případného spojení nevidí, připomněl i někdejší volební spolupráci SPO s Okamurovou SPD.
20. 2. 2018Aktualizováno20. 2. 2018, 12:13|
168 HODIN

Čubova rezignace hrozí smést celý jeho klub. Žádný volný senátor se do něj nehrne

Senátor František Čuba (SPO) předčasně končí svoji misi v horní parlamentní komoře. Na zbývající dva roky si budou muset Zlíňané vybrat jiného senátora. Znamená to ovšem, že hrozí rozpad senátnímu Klubu nezávislých senátorů. Náhradník za Čubu zatím není na obzoru. O cestě Františka Čuby ze Senátu točili pro 168 hodin Kristina Ciroková a Luboš Dostál.
19. 2. 2018|
Volby 2017

Jan Veleba: Tomuto státu chybí národohospodáři

Strana práv občanů se před volbami zaštiťuje osobností prezidenta Miloše Zemana, ačkoli již nenese název Zemanovci. Její předseda Jan Veleba však v Událostech, komentářích ujistil, že podpora hlavy státu není jediným programem SPO. Především volá po zodpovědném hospodaření a chce snížit státní dluh téměř o 290 miliard za pět let.
13. 10. 2017|
Volby 2017

EU je slepá ulička, česká armáda je nefunkční, uvedl v předvolební diskusi Veleba

Evropská unie je slepá ulička, pokud se nezreformuje, uvedl Jan Veleba předseda Strany práv občanů (SPO) v předvolebním diskusním pořadu ČT24 Politické spektrum. Debatě dominovaly zejména otázky členství České republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianaci. O setrvání v EU by podle Veleby a předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase měli rozhodnout obyvatelé České republiky v referendu. I zbylí diskutující se pak shodují, že Unie není v dnešní době funkční a narušuje suverenitu Česka.
16. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:00|