EU je slepá ulička, česká armáda je nefunkční, uvedl v předvolební diskusi Veleba

Politické spektrum: Předvolební diskuse (zdroj: ČT24)

Evropská unie je slepá ulička, pokud se nezreformuje, uvedl Jan Veleba předseda Strany práv občanů (SPO) v předvolebním diskusním pořadu ČT24 Politické spektrum. Debatě dominovaly zejména otázky členství České republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianaci. O setrvání v EU by podle Veleby a předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase měli rozhodnout obyvatelé České republiky v referendu. I zbylí diskutující se pak shodují, že Unie není v dnešní době funkční a narušuje suverenitu Česka.

„Evropská unie je bohužel slepá ulička, pokud se nezreformuje. A já nevidím politiky, kteří by ji zreformovali,“ uvedl lídr kandidátky SPO pro kraj Vysočina Jan Veleba. O setrvání v Unii by tak podle něj měli rozhodnout lidé v referendu.

Referendum by chtěla vyhlásit podle Tomáše Vandase (DSSS), lídra kandidátky v Ústeckém kraji, i Dělnická strana sociální spravedlnosti. „Já osobně jsem za to (EU) opustit, protože je to potápějící se loď, která nemá žádný cíl,“ řekl. Evropa by podle něj měla být postavena na bázi suverénních států, jak tomu bylo dříve.

Části suverenity se Česká republika podpisem Lisabonské smlouvy zbavila i podle Vlastimila Sehnala, předsedy politického hnutí Sportovci pro společnost (SPS). „Je potřeba se dívat, že to musí být také výhodné. My jsme teď v diktátu, kde se rozhodne něco o nás, bez nás,“ dodal. Sportovci pro společnost tak podle něj chtějí zejména „vybalancování nespravedlnosti“.

Podle lídra pražské kandidátky Realistů Michala Moroze ovšem není nutné mluvit o vystoupení. „Je na místě bavit se o tom, zda EU má šanci vrátit se k původním hodnotám, na kterých je postavená, a cílům,“ míní. Zároveň dodal, že Realisté odmítají snahy o zavedení eura, hlubší integraci, či o „zásahy EU do věcí, které jsou výsostně v zájmech státu a v naší kompetenci.“ Důležité je podle něj rozlišit dvě formy integrace, kdy jedna z nich je spolupráce, zatímco ta druhá diktát.

Podobný názor zastává i lídr kandidátky Národ sobě (NáS) v Jihomoravském kraji Jiří Šoltys. Česko by podle něj mělo euro zavést pouze jako paralelní měnu, nebo se raději „poohlédnout po jiných cestách“. „Bohužel je s EU spojená další nepříjemná věc – 13. září byla přijata smlouva CETA, je to velmi ostudný dokument,“ dodal.

Smlouva CETA podle Šoltyse (NáS) prolomila potřebu kvót na přijímání migrantů. „Podle této smlouvy může Kanada na naše území, bez našeho vědomí a bez jakékoli kontroly, umístit libovolné množství migrantů,“ uvedl.

NATO – podle Vandase zločinecká organizace, podle většiny nutnost

Zástupci stran se vyjadřovali i k členství České republiky v Severoatlantické alianci a k otázce bezpečnosti státu. Podle Realistů je NATO garantem míru v Evropě. „Ale jak říká Jiří Hynek, náš kandidát na prezidenta, ta smlouva NATO má také článek 3, který říká, že v první řadě se musí být státy schopné bránit samy,“ uvedl Moroz (Realisté). „Teprve potom mohou spoléhat na to, že jim pomůže někdo ze spojenců.“

Kromě toho chtějí Realisté, aby ČR dávala dvě procenta HDP na obranu, a také aby byl zaveden tříměsíční povinný vojenský výcvik pro muže.

Na dvou procentech HDP na obranu trvají podle Sehnala i Sportovci pro společnost. Slabost Česka ovšem vidí ve špatně fungující armádě. „Musíme být pevnou součástí NATO, ale naše armáda se musí změnit,“ konstatoval.

Podobný názor na českou armádu má i Strana práv občanů. Kromě toho kritizuje i ministra obrany Martina Stropnického (ANO). „Reálný stav je takový, že armáda ČR je nefunkční. Jak chcete zbrojit, když za poslední dobu nejsou žádné zbrojní zakázky?“ řekl Jan Veleba (SPO). „Myslím, že by na ministerstvu (obrany) měl být někdo, kdo o tom má nějakou páru,“ dodal. Na odvádění dvou procent HDP na obranu navíc podle něj nemá Česko dostatek financí. 

Šoltys (NáS) uvedl, že v dnešní době je NATO nejlepší variantou. Zavádět povinnou vojenskou službu podle něj nemá smysl. „Na druhou stranu každý musí mít základní přehled. Aby byla branná výchova na školách, aby tento základní výcvik proběhl nenásilnou formou. Takto je potřeba v tom občany vzdělávat,“ doplnil.

Naopak zásadně se proti Severoatlantické alianci ohradil Vandas (DSSS). „Myslím, že NATO je zločinecká organizace, což se v minulých letech projevilo několikrát,“ řekl. „Nepovažuji NATO za kodex bezpečnosti, míru a stability, jak se nám snaží někteří politici namluvit.“

I v této otázce chce proto Dělnická strana sociální spravedlnosti vyhlásit referendum. Podle Vandase by mělo Česko z NATO vystoupit a svou bezpečnost budovat na základě uzavřených smluv s dalšími státy.