Jan Veleba: Tomuto státu chybí národohospodáři

Jan Veleba hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Strana práv občanů se před volbami zaštiťuje osobností prezidenta Miloše Zemana, ačkoli již nenese název Zemanovci. Její předseda Jan Veleba však v Událostech, komentářích ujistil, že podpora hlavy státu není jediným programem SPO. Především volá po zodpovědném hospodaření a chce snížit státní dluh téměř o 290 miliard za pět let.

Jste pro přijetí eura?

Ne. Jsem pro to, aby byla koruna i nadále.

Má Česká republika přijímat uprchlíky z muslimských zemí?

Určitě ne. To, co se teď děje v Evropě, zejména v Německu, ukazuje, že kultury jdou těžko sloučit, těžko jdou nějakým způsobem ty programy uskutečnit. Podle mého názoru ne.

Jste v zájmu vyšší obranyschopnosti země pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

To je složitá otázka. Máme armádu, kterou je třeba uvést do stavu, ve kterém by… Máme čtyři tisíce mužů ve zbrani – to znamená bojeschopných vojáků. K tomu je asi dvacet tisíc různých úředníků. My jsme pro to, abychom zreorganizovali armádu do divizního typu – tří, čtyř divizí. A jsme pro to, abychom postupně vytvořili podmínky pro patnáctitisícovou bojeschopnou armádu. To znamená cvičit určité ročníky v rámci celé České republiky a připravit je na stav, kdy by to třeba eventuelně bylo potřeba. Ten stav může velmi rychle nastat.

Je nějaký politický subjekt, se kterým byste za žádnou cenu nešli do vlády?

S SPD Tomia Okamury a se STANem a Miroslavem Kalouskem.

Víte, koho podpoříte v prezidentské volbě? To je asi jednoduchá otázka.

To mám napsáno na klopě.

Otázky jsou pro všechny stejné.

Já vím. Pana prezidenta Miloše Zemana.

To byla ona pětice otázek pro všechny stejná. Když jsem se podíval na váš web, tak tam může kdokoli najít Františka Ringo Čecha, kterak říká: ‚Proč Stranu práv občanů Zemanovce? Protože prezident Miloš Zeman potřebuje v parlamentu spojence, silné spojence. Váš hlas pro Stranu práv občanů je hlasem pro prezidenta Miloše Zemana.‘ Je to, že bude někoho podporovat v parlamentu, důvod, proč volit politickou stranu? Ne to, že lidem nabídne, co si myslí, že je pro lidi nejlepší?

My máme program poměrně dobře zpracovaný. Jak tady Tomio (Okamura) odpovídal, že každá strana má program, tak toto je jeden z našich bodů.

Není to laciné lákadlo: Ukážeme Miloše Zemana, řekneme, že podporujeme Miloše Zemana? Máte ho na volebním předmětu.

Já ho tam mám kvůli dnešnímu jednání Senátu.

A ono to bude fungovat? Místo toho, abyste tam měli něco, co řekne lidem: My pro vás uděláme tohle?

Náš program se nazývá Pevné české kořeny.

Neutíkejte od Miloše Zemana. Využíváte Miloše Zemana pro to, abyste přitáhli podporu pro vaši stranu?

Miloš Zeman je čestným předsedou Strany práv občanů, je zakladatelem Strany práv občanů. Nevidím jediný důvod, proč bychom neměli na tuto skutečnost upozornit. Rozhodně to není tak, že jsme apoštolové Miloše Zemana, jak to bylo v minulých parlamentních volbách.

Jste ještě Zemanovci?

Zemanovci se cítíme, ale oficiální název je Strana práv občanů. Zemanovci tam bylo dříve. Na programovém sjezdu, který byl před dvěma roky, se název změnil. Byla o tom tajná volba.

František Ringo Čech o tom mluví – volte Stranu práv občanů Zemanovce. Takže nevrátilo se to tam.

Oficiální název je Strana práv občanů.

Pojďme tedy k vašemu programu. Máte ho, to je dozajista pravda, studoval jsem ho na vašich stránkách. Snížit veřejný dluh na 33 procent HDP z dnešních 39 do roku 2022. To je necelých 290 miliard snížení státního dluhu, zhruba 60 miliard ročně. Jak to chcete udělat za pět let?

Porovnejte si čísla za současné vlády, respektive za ministra financí Babiše – teď je tam pan ministr Pilný. Já si pamatuju dluhy – a byly to běžné dluhy, bralo se to naprosto běžně – 150 až 200 miliard korun. V současné době je to kolem 50 miliard korun. Jak? Prostě hospodařením. Jak? Nevydáváním zbytečných nákladů a dávání výdajů tam, kde  to je potřeba, kde to lidé odvedou.

To je dost obecné.

Já vím.

Státní rozpočty jsou v desetimiliardových propadech plánovaně. Třeba loňský reálně vyšel úplně nějak jinak. Co konkrétně škrtnete? Musíte mít na všechno, co říkají zákony, a ještě musí zhruba 60 miliard ročně zbýt – které nikam nedáte, prostě smáznou ten…

Je zcela jasné, že státní zaměstnanci, to znamená státní úředníci, že už se to vymklo z kloubu. Teď nemluvím o učitelích, nemluvím o zdravotnících, mluvím o ostatních. V průběhu roku v listopadu se zvyšují mzdy. Nevím, kolik to bude dělat, jestli čtyři miliardy nebo pět miliard. To je jedna položka. Nikdo s tím nepočítal, musí se hospodařit a musí to dělat hlavně ten, kdo to vede, to znamená předseda vlády. To je po hospodářské stránce nejdůležitější funkce, nesměřuji k Andreji Babišovi, směřuji k minulosti. Musí to dělat ten, kdo o reálném životě, o podnikání něco ví. Nemůže to úspěšně dělat ten, kdo ani týden nic neřídil. Já pocházím z praxe, narodil jsem se na půdě. Vím, co znamená shánět mzdy – nebo znamenalo shánět mzdy, už tam nedělám – pro zaměstnance, pro lidi, pro techniky a tak dál. Ale ten, kdo to v životě nedělal, jak to udělat? Třeba zákon o církevních restitucích, vždyť je to silový zákon.

Vy byste ho zrušil?

To zrušit nelze. Já jenom dávám příklady, že takto hospodařit…

Aby to byl funkční příklad. Tady je zákon a smlouvy – zhruba dvě miliardy ročně.

Pak tady máme neziskové organizace. Je spousta neziskových organizací, o kterých nikdo nic neví.

Vy v programu uvádíte jednu z cest – neříkám, že jedinou: ‚V rámci veřejných výdajů by měly být významněji omezovány některé zbytné mandatorní výdaje týkajících se například stavebního spoření.‘ Proč zrovna stavební spoření? Vy chcete škrtat stavební spoření?

Stavební spoření je dávno překonané. Doba těchto institutů už je pryč.

Letos je tam sice pokles, asi o 24 procent, ale pořád je to 282 tisíc nových smluv za tři čtvrtě roku. Těm lidem řeknete: Vy to nebudete mít tak výhodné jako dosud.

Lidem dáme jinou možnost. Stavební spoření v současné době už pozbylo funkci, kterou mělo. Když o tom mluvíte, tak jsou tisíce různých eseróček, různých rádoby finančních institucí, které dávají půjčky. Málem ti dobráci, když si někdo vezme půjčku, mu k tomu ještě něco přidají. Jsou jich tisíce. Tomuto státu chybí ti, kdo to řídí, ti, kdo to ovlivňují. Neříkám, že to je jenom předseda vlády, tomuto státu chybí národohospodáři.

Zastavím se ještě u zdraví. Požadujete solidární všeobecné zdravotní pojištění zahrnující standardní postupy zdravotní péče s možností připojištění k nadstandardům. Vy tedy nevylučujete nadstandardy.

Určitě ne.

Neobáváte se tedy toho, co se říká o nadstandardech – že se zdravotnictví rozdělí na to pro chudé a na to pro bohaté?

Jestliže žijeme ve 21. století, jestliže se chceme považovat za vyspělou společnost, jestliže je tady určitá vzdělanost, tak si nemůžeme hrát na to, že to bude všechno znivelizované. Problém je jiný. Řeknu to naprosto jasně: Je tady příliš velká masa lidí, která je držena na nízkých mzdách. Najednou se vyhlašuje válka nízkým mzdám. Co dělaly ty vlády celé roky?

Takže víc vyšších mezd znamená více lidí, kteří si mohou dovolit nadstandardy?

Samozřejmě. Roste životní úroveň. Ale my hlavně chceme, aby to, co se tady vytvoří – dividendy, které odchází do zahraničí, je to i přes 300 miliard po zdanění ročně – kdyby tady něco zůstalo. Nechci říkat, že tady máme jenom montovny. Ale vidíte to na potravinách. Úplně stejné potraviny, které sem zahraniční firmy dovážejí. U nich jsou potraviny jiné kvality a tady jsou také jiné kvality. A lidé? My máme například podobnou produktivitu práce, jako má průměr staré evropské patnáctky. Ale mzdy jsou úplně jiné.

Vy také chcete referendum o vystoupení z Evropské unie. Máte to v programu.

To jste špatně četl.

Máte to napsáno v programu.

Referendum o…

O vystoupení nebo setrvání v Evropské unii.

To musíte dodat. To je rozdíl.

Já jsem se chtěl zeptat, jaké dáte doporučení.

V současné době se Evropská unie vyvíjí tak, jak se vyvíjí. Není schopna reformy. Evropské unii chybí kvalitní politici. Evropská unie není Macron, kterého na základě popularity vynese momentální vlna veřejného mínění, slíbí to, co slíbí, a potom má jenom teze – mimo jiné dvourychlostní Evropy.

Takže to doporučení?

Doporučení znamená kvalitní informace, ať lidé rozhodnou. Já osobně mám názor, že Evropská unie dlouhodobě nemá šanci a že bychom se podle toho měli zachovat.