Armáda chce dvanáct nových vrtulníků za 6 miliard, mají snížit závislost na ruských strojích

Události ČT: Armáda chce nové vrtulníky za 6 miliard (zdroj: ČT24)

Nahradit bitevní helikoptéry Mi-24 a snížit tak závislost na ruských náhradních dílech. Právě to má vrtulníkovému letectvu zajistit dvanáct nových víceúčelových strojů za odhadem šest miliard korun. Ministerstvo chce tendr vyhlásit do poloviny roku.

Dvanáct armádních víceúčelových vrtulníků, které mají být bitevní, transportní a zároveň i záchranářské, proběhne nově formou výběrového řízení, potvrdila k šestimiliardovému tendru České televizi ministryně Šlechtová.

„Je to společná myšlenka a úkol všech států, které používají tuto techniku, jako je Polsko nebo Slovensko,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář.

Parametry nového stroje si před několika lety přesně určilo velení armády – vrtulník má mít dva motory, musí se do něj vejít až deset vojáků a nesmí chybět výzbroj – tedy kulomety a řízené střely. 

„Jednotlivé kapitoly doznaly určitých dílčích změn, ale základní charakteristiky zůstaly stejné,“ dodal Bečvář. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) chce od vojáků vědět, která z helikoptér na trhu jejich požadavky splňuje.

„Pro mě je klíčové, abychom zadali, co opravdu na trhu existuje, abychom si jaksi nezavařili a nakonec nevysoutěžili,“ uvedla ministryně obrany. Přitom předchozí vedení resortu obrany už mluvilo o tom, že ve hře jsou pouze dvě helikoptéry – a to stroj americké společnosti Belll a nebo italského konsorcia Leonardo.

Podepsání kontraktu mělo být otázkou krátké doby. To není podle ministryně obrany v demisi pravda a byl to pouze dvouletý marketingový průzkum.

Armáda s podporou ministryně Šlechtové také plánuje miliardovou modernizaci třiatřiceti samohybných děl DANA a nákup sedmnácti nových houfnic. Vládě i oběma komorám parlamentu plánuje Šlechtová do konce června předložit také navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu, Iráku a Mali.