Ve Francii se srazily armádní vrtulníky, nikdo z posádek nepřežil

Na jihu Francie se srazily dvě armádní helikoptéry Gazely. Nehoda se stala u jezera Carcés, které leží asi 70 kilometrů od Marseille. Příčiny havárie policie zatím ještě vyšetřuje.

„Vrtulníky se srazily. V jednom byly tři osoby, v druhém dvě, všichni jsou mrtví,“ řekl agentuře AFP armádní mluvčí, podle kterého se jedno tělo zatím nepodařilo vyprostit z trosek. 

K neštěstí došlo v pátek dopoledne nedaleko jezera Carcés, které leží asi 70 kilometrů severovýchodně od přístavního města Marseille. Havarované stroje patřily armádní letecké škole v Cannet-des-Maures nedaleko Saint-Tropez, která cvičí armádní piloty. 

Na místo havárie podle agentury AFP přijelo asi dvacet vojáků i zástupci místní samosprávy. Na pomoc přiletěly také dvě záchranářské helikoptéry Dragon a jeden policejní vrtulník.

Dorazit by měla i ministryně obrany Florence Parlyová. Pozůstalým po obětech srážky helikoptér už vyjádřil soustrast francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Mohlo dojít ke kolizi, když se k sobě vrtulníky přiblížily

„Bohužel se může stát, že se helikoptéry během hlídkového letu moc přiblíží,“ komentoval pro France Info nehodu letecký specialista Michel Polacco. „Existují na to velmi přesné postupy, je to něco, kde nelze improvizovat. Ale tyto druhy nehod se mohou stát, bohužel,“ pokračoval.

Francouzská helikoptéra Gazela SA 341F2 během operace Pouštní štít
Zdroj: Wikimedia Commmons/TSgt. H.H. Deffner

Vrtulníky Gazely byly zavedeny do provozu v 70. letech. Tento typ se používá pouze v lehkém armádním letectvu, jeden stroj unese maximálně čtyřčlennou posádku. Jsou „velmi staré, ale velmi silné,“ dodává Michel Polacco.

Páteční havárie je jedním z nejhorších podobných neštěstí ve Francii za posledních několik let. Předloni v květnu se na jihovýchodě země zřítil policejní vrtulník se čtyřmi osobami na palubě. Žádná z nich nehodu, kterou zavinila chyba pilota, nepřežila.

V dubnu 2009 zemřelo při pádu vrtulníku, který se na Korsice snažil dostat do nemocnice, pět lidí včetně dítěte, které se na palubě stroje krátce předtím narodilo.