ČSSD se z jednání s ANO stáhla úplně. Personálie a program nelze oddělit, vzkázala

Jednání o případné koaliční spolupráci mezi ANO a ČSSD se zadrhlo ještě více, než se zdálo ve čtvrtek. Poté, co Babišovo hnutí avizovalo, že do únorového sjezdu sociálních demokratů nebude jednat o personáliích, ČSSD nyní reagovala i odstoupením od jednání o programových průnicích. Zdůvodnila to tím, že obě součásti jednání jsou neoddělitelné. Zástupci obou stran se tak zřejmě sejdou bezmála po měsíci – až si sociální demokracie na únorovém sjezdu zvolí nové vedení.

O přerušení programové části jednání s ANO v návaznosti na zastavení jednání o personáliích rozhodlo v pátek dopoledne grémium ČSSD. „Sociální demokracie bere na vědomí ukončení jednání a nebude v nich pokračovat. Programová jednání jsou součástí jednání o vládě, nelze to oddělovat,“ shrnul závěry jednání grémia úřadující předseda strany Milan Chovanec.

„Možné angažmá v koalici bylo spojené také s jednáním o programu. Poté, co hnutí ANO odstoupilo z těchto jednání a chce počkat na nové vedení ČSSD (…), tak sociální demokracie zareagovala přerušením i programových jednání,“ popsala postoj své strany místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová v Událostech, komentářích.

Podotkla, že po sjezdu, který 18. února zvolí nové vedení strany, mohou jednání pokračovat. Není přitom zřejmé, zda se sjezd usnese na tom, že se ČSSD má pokoušet do vlády přímo vstoupit. „Myslím si, že na sjezdu se bude debatovat i o možné variantě zůstat v opozici,“ dodala Valachová.

V tuto chvíli jde o to, zklidnit hlavy na obou stranách. Nemám problém s tím, pokračovat v jednání, pokud hnutí ANO bude chtít, po 18. únoru.
Kateřina Valachová

Zprávu, že ANO odřeklo sociálním demokratům schůzku, kde se mělo jednat o případných personálních záležitostech, sdělil Milan Chovanec ve čtvrtek. Z prvního vyjádření vyplývalo, že hnutí, které vyhrálo říjnové volby, přerušilo jednání úplně, jeho představitelé však upřesnili, že o programu jednat chtějí. Podle místopředsedy ANO i sami sociální demokraté přiznali, že do svého sjezdu nemají k personálním otázkám co říct. „Ale vůbec to neznamená, že nechceme pokračovat v jednání o programovém průniku,“ ujišťoval. 

Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš řekl v rozhovoru pro Právo, že nyní bude hnutí „připravovat pozici vůči ČSSD, kterou sdělíme novému vedení, a logicky budeme jednat s ostatními stranami“.

Události, komentáře: ČSSD kontra ANO (zdroj: ČT24)

ANO trvá na Babišovi. ČSSD, ODS i KDU-ČSL ho odmítají

I přes diskuse, zda a kdy spolu budou jednat, může jednání mezi ANO a ČSSD uváznout na požadavku sociálních demokratů, aby ve vládě nebyl nikdo trestně stíhaný. „Všichni (poslanci ČSSD) jednoznačně řekli, že podmínka je pro ně neměnná,“ zdůraznila Kateřina Valachová, která si – podobně jako Chovanec – nemyslí, že by na tom něco změnil sjezd.

Policie přitom stíhá předsedu ANO Andreje Babiše, kterého pověřil prezident Miloš Zeman jednáním o sestavení nové vlády poté, co Poslanecká sněmovna nevyslovila důvěru menšinovému kabinetu ANO. Babiš již od počátku týdne jedná se sněmovními stranami, nejprve se sešel se zástupci sociální demokracie a SPD, v dalších dnech s komunisty, ODS a KDU-ČSL.

Kvůli obvinění šéfa ANO odmítají spolupráci s hnutím i ODS či KDU-ČSL, pokud bude Babiš ve vládě. Vedení ANO ovšem v úterý oznámilo, že nikoho jiného na premiéra nenominuje.

Požadavky KSČM a SPD jsou méně striktní. SPD však podle jejího předsedy Tomia Okamury čeká na ostatní strany, „až nás některá z nich vyzve do koalice“. KSČM pak má programové požadavky, za které by byla ochotna vládu podpořit.

ANO má v dvousetčlenné sněmovně 78 poslanců. Jediná varianta koalice, ke které by stačily pouze dvě strany, je spolupráce Babišova hnutí s ODS. Jindy jsou potřeba vždy nejméně tři strany. V případě spolupráce ANO s ČSSD by bylo potřeba dalších osm hlasů. Naopak spolupráce s SPD a KSČM by ANO přinesla dohromady 115 poslanců.