ANO s námi nechce jednat, stěžují si sociální demokraté. Podle Brabce ale jednání o programu pokračuje

Hnutí ANO nechce podle úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance vyjednávat se sociálními demokraty o vládě, dokud si strana nezvolí nové vedení. Chovanec obvinil Babišovo hnutí, že tak zamířilo ke spolupráci s komunisty a SPD. Podle místopředsedy ANO Richarda Brabce jde však o nedorozumění. Jednání o programu podle něj pokračuje, hnutí se pouze zdráhá před sociálnědemokratickým sjezdem hovořit o personáliích. Předseda ANO Andrej Babiš dodal, že je to proto, že má pocit, že jsou v ČSSD nejednotné názory.

„Včera pozdě v noci mi předseda hnutí ANO Andrej Babiš vzkázal, že nehodlá pokračovat v jednáních se současným vedením ČSSD,“ uvedl Milan Chovanec, později upřesnil, že se Babišův vzkaz dozvěděl prostřednictvím místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Nyní však podle něj bude Babiš čekat bezmála měsíc na sjezd ČSSD, z něhož by mělo vzejít nové vedení strany. 

Nedomnívá se přitom, že by vzkaz dezinterpretoval. „SMS ve formátu ‚pan premiér Babiš chce jednat až s novým vedením sociální demokracie‘ je pro mě jednoznačná a vypovídající,“ řekl Chovanec.

Milan Chovanec (ČSSD): Premiér Babiš chce jednat až s novým vedením, což znamená, že se jednání na tři týdny přerušují (zdroj: ČT24)

Úřadující šéf sociální demokracie míní, že se Andrej Babiš rozhodl spolupracovat s SPD a KSČM. „Ostatní demokratické politické strany ignoruje,“ míní Chovanec. Sám Babiš však takovou interpretaci odmítl. „To není pravda,“ řekl.

Brabec: Jednat se nebude o personáliích

Místopředseda ANO a vicepremiér v demisi Richard Brabec však Chovancova slova zpochybnil. Pokračuje podle něj jednání expertních skupin ANO a ČSSD, která se týkají programových priorit. Jednat se nebude například o eventuálním personálním obsazení úřadů.

Překvapuje mě, ze je pověřený předseda ČSSD pan Chovanec tak rozohněný. Pan ministr Brabec bude s panem Zaorálkem dál jednat na expertní úrovni o programu. To platí.
Jaroslav Faltýnek

„My jsme zrušili nedělní schůzku, která byla jednou ze schůzek. Mrzí mě, že to kolegové takto vzali, a možná i ta forma,“ podotkl Brabec s tím, že již na nedávné schůzce se sociálními demokraty avizovalo hnutí, že bude čekat na výsledky sjezdu ČSSD. „Kolegové ze sociální demokracie nám také řekli, že do sjezdu nám nic moc nového ohledně dalších požadavků z hlediska personálií, zastoupení ve vládě neřeknou. Ale vůbec to neznamená, že nechceme pokračovat v jednání o programovém průniku,“ dodal Richard Brabec. 

Richard Brabec (ANO): My jsme zrušili nedělní schůzku, která byla jednou ze schůzek (zdroj: ČT24)

Milan Chovanec míní, že od Faltýnka, Brabce a Babiše zazněla tři různá prohlášení. „Tak teď nevím, zdali platí poslední vyjádření pana Babiše nebo pana Brabce? Nebo stále včerejší noční zpráva pana Faltýnka?“ napsal na Twitter. 

Odmítl však, že by sjezd ČSSD svolaný na 18. února přehodnotil podmínky, které si sociální demokraté zatím pro spolupráci s ANO kladli. „Dali jsme podmínky na stůl, já si nemyslím, že je sjezd zjemní nebo změní,“ podotkl Chovanec. Jde především o to, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk, jako je v současnosti premiér v demisi Andrej Babiš. Chce také, aby kvůli prošetření Čapího hnízda nemělo ANO kontrolu nad ministerstvy financí, vnitra či spravedlnosti.

Podle Andreje Babiše však Milan Chovanec klade neseriózní podmínky. „Pokud říká, že ANO nemůže mít spravedlnost, vnitro a ministerstvo financí, tak říká co? Že on ovlivňuje policii?“ uvedl Babiš. Má přitom pocit, že ČSSD není jednotná, proto chce čekat, až bude mít strana nové vedení.

Několik nominací do čela ČSSD již získal od krajských organizací bývalý předseda sněmovny Jan Hamáček, který se ovšem ke spolupráci s ANO staví rezervovaně. O předsednický post usiluje také starostka České Lípy Romana Žatecká. O kandidatuře uvažuje také někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola, který dosavadní vedení strany v minulosti kritizoval. Jeho loňský konec v čele Jihočeského kraje ovšem přišel po tlaku ANO, které tehdy bylo v kraji se sociálními demokraty v koalici.

ANO trvá na Babišovi. ČSSD, ODS i KDU-ČSL ho odmítají

Předsedu ANO Andreje Babiše pověřil prezident Miloš Zeman jednáním o sestavení nové vlády poté, co Poslanecká sněmovna nevyslovila důvěru menšinovému kabinetu ANO. Babiš již od počátku týdne jedná se sněmovními stranami, nejprve se sešel se zástupci sociální demokracie a SPD, v dalších dnech s komunisty, ODS a KDU-ČSL.

Od sociálních, občanských i křesťanských demokratů slyšel zásadní podmínku, kterou považují strany za nepřekročitelnou, pokud by měly s ANO spolupracovat: Nechtějí v kabinetu trestně stíhaného člověka, tedy Andreje Babiše. Vedení ANO ovšem v úterý oznámilo, že nikoho jiného na premiéra nenominuje.

Požadavky KSČM a SPD jsou méně striktní. SPD však podle jejího předsedy Tomia Okamury čeká na ostatní strany, „až nás některá z nich vyzve do koalice“. KSČM pak má programové požadavky, za které by byla ochotna vládu podpořit.

ANO má v dvousetčlenné sněmovně 78 poslanců. Jediná varianta koalice, ke které by stačily pouze dvě strany, je spolupráce Babišova hnutí s ODS. Jindy jsou potřeba vždy nejméně tři strany. V případě spolupráce ANO s ČSSD by bylo potřeba dalších osm hlasů. Naopak spolupráce s SPD a KSČM by ANO přinesla dohromady 115 poslanců.