Posílal Pelta soudkyni „notičky“? Její nadřízený zvažuje kárnou žalobu

Události: Soudkyni hrozí kárná žaloba kvůli Peltovi (zdroj: ČT24)

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra zvažuje kárnou žalobu na soudkyni Sylvu Mašínovou. Justici na ní upozornila policie, která mapovala kontakty soudkyně s někdejším šéfem fotbalu Miroslavem Peltou. Kriminalisté se zabývali podezřením, zda se Pelta nesnažil ovlivnit spor druhého muže fotbalu Romana Berbra, který Mašínová soudila. Jak ale zjistila ČT, policejní akci narušil únik informací.

Spor místopředsedy Fotbalové asociace Romana Berbra a bývalého fotbalového rozhodčího Tomáše Kovaříka původně skončil Berbrovou výhrou. Kovařík se mu měl podle původního rozsudku soudkyně Sylvy Mašínové omluvit mimo jiné za výrok, že Berbr ovládá a ovlivňuje fotbalové rozhodčí prostřednictvím své manželky.

Odvolací instance toto rozhodnutí Mašínové později zrušila a původní proces označila za neférový.

Nyní se začali o samotnou soudkyni zajímat její nadřízení. Česká televize zjistila, že zvažují podání kárné žaloby. Policie totiž justici předala informace, které získala, když se zabývala podezřením, jestli Mašínová nezneužila svých pravomocí. Detektivové zjišťovali, jestli se soudkyni nesnažil ovlivnit tehdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. V případu ale nikoho neobvinili.

„Tato věc byla odevzdána ke kárnému projednání, a to z důvodu, že provedeným prověřováním se nepodařilo zjistit skutečnosti, že došlo ke spáchání konkrétního trestného činu. Mohlo dojít k porušení povinnosti soudce, proto veškeré informace předal náš útvar všem osobám, které mohou podat kárnou žalobu,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Předseda pražského městského soudu čeká na schůzku s nadřízenou Mašínové. „Kárný návrh je podle vyjádření pana předsedy skutečně ve hře, ovšem výsledky budeme vědět až po schůzce s předsedkyní Obvodního soudu pro Prahu 9,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Zájezdy a permanentka na lyže

Jak už uvedl Český rozhlas, Pelta Mašínové podle detektivů v minulosti zajišťoval fotbalové zahraniční zájezdy nebo permanentku na lyžování.

Česká televize soudkyni Mašínovou kontaktovala, ta se však vyjádřit odmítla. Pelta se proti podezření ohradil: „Odmítám, že bych soudkyni jakkoliv ovlivňoval. Znám ji dlouhodobě ze sportu. Její pracovní věci jsme nikdy neřešili.“ Berbr na zaslaný dotaz nereagoval.

Soudkyně Sylva Mašínová
Zdroj: ČT24

Policie začala řešit možné ovlivňování soudního sporu v roce 2016. Prověřování ale podle zjištění České televize narušil únik informací. Detektivové očekávali schůzku Miroslava Pelty s Berbrem. „(…) byla zachycena informace, že Roman Berbr chce sdělit Miroslavu Peltovi něco ke svým soudním řízením dne 12. 12. 2016 v kanceláři Miroslava Pelty, přičemž soudní řízení a jejich možné ovlivňování bylo předmětem prověřování policejního orgánu,“ stojí v policejních dokumentech, s nimiž se ČT seznámila.

Prozrazené odposlechy

Policisté proto naplánovali, že kvůli schůzce umístí do kanceláře odposlech. Pelta se ale o nahrávacím zařízení dozvěděl. Podle detektivů ho varoval bývalý policista a bezpečnostní manažer Fotbalové asociace Martin Synecký. Právě jeho si vytipovali, aby jim odposlech do Peltovy kanceláře umístil. Akce ale nic zásadního pro vyšetřování nepřinesla, vyhodnotili si později policisté.

Odposlech sice zachytil zhruba půlhodinový rozhovor mezi Peltou, Berbrem a další osobou. Jenže detektivové si všimli – jak stojí v policejních dokumentech – že na schůzce Berbr není příliš aktivní a hovoří spíše jen Pelta, a to o běžných fotbalových tématech. Únik informací odhalila i policejní nahrávka z bytu exnáměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové. A kvůli té také detektivové začali podezírat Syneckého, že tajné informace vyzradil.

Sám Synecký se již dříve odmítl k dotazům ČT vyjádřit. „No tak když mu dávám sto tisíc měsíčně, aby mi to neřekl. Je to bezpečnostní manažer, takže obezřetnost na nejvyšší meze, protože ty lidi jsou úplně blázni,“ řekl Pelta Kratochvílové v odposlouchávaném bytě.

Spor Berbra a bývalého rozhodčího už dříve odvolací soud Mašínové vzal a přikázal, aby znovu ve věci rozhodoval jiný soudce. „Úkolem nového samosoudce bude v prvé řadě posoudit věc objektivně a bez jakéhokoliv předsudku,“ uvedl v rozhodnutí z podzimu 2016 pražský městský soud.